torsdag 16. september 2010

Uoppdragne unger - og foreldre deres.

Nå vel, jeg stikker her hånden inn i et vepsebol, men dette må jeg få ut.

Det finnes bølleunger. Noen er bøllete fordi de er energiske, misforståtte og generelt grensespengende og utforskende. Andre er rett og slett uoppdragne i den forstand at de er "ikke oppdratt", dvs at foreldrene ikke har tatt tak. Tatt tak tidlig nok, nok, ofte nok etc. Det er mange forklaringer, og bortforklaringer til at noen unger alltid kommer i saksa, står først i bølletoget, alltid den som bryter reglene osv..

En av forklaringene mener jeg bestemt er at barn ikke blir oppdratt. Jeg leser på nettforum, hører via kjente og andre kanaler og barn som bryter regler og bøller... det får jo ingen konsekvenser! Foreldrene forsvarer endatil barnas ugagn noen ganger. Og ett eksempel på ikke bare unnlatenhet, men et skikkelig durabelig forsvar, fikk vi til frokost i dag. I morgenavisen, i vår lokale avis. Jeg skrev tidligere i høst et innelgg om epleslang. Noe "alle" har gjort en gang og kanskje ikke det som gjør deg til hardbarka kriminell... men det er altså ikke lov å stjele. Heller ikke naboens epler.

Så får vi da noen gutter på 11 år som ikke bare går på epleslang, men i skoletiden og de til og med forlater skolens område. To regler brutt. Det er så. De blir tatt, dumt av dem, og de blir fra skolens side straffet ved å bli nektet å delta på skolens joggedag. Det er da Faderen griper inn. Han kontakter lokalavisen og klager på straffen. Han er rystet over at skolen i sitt forsøk på å disiplinere sønnen hans, gir dem en straff han mener er for streng. Det er en joggedag det er snakk om og han fokuserer på fysisk fostring og at straffen er tre uker frem i tid og bla bla BLA... han er til og med så (....) at han sier "hva kan ungene lære av å bli utestengt fra en joggedag tre uker frem i tid".

Kjære pappa til en rønnerunge: de kan lære at man
1: ikke forlater skolens område når det ikke er lov i skoletiden og
2: Du skal ikke stjele, heller ikke epler.

3: Hvis du bryter reglene så får det konsekvenser.

Artikkelen om den krenkete curlingpappa kan du lese her.

Hva synes du? Oppdrar du barna dine?

5 kommentarer:

 1. Vet du, jeg satt på jobben i dag og leste samme artikkel og jeg ga tydelig uttrykk for hva jeg mente! Jeg er HELT enig med deg!

  SvarSlett
 2. Takk, Heidi - godt å høre det ikke bare er meg som er lei av at uoppdragne unger blir tatt i forsvar av foreldrene.

  SvarSlett
 3. Jeg er helt enig! Selvfølgelig må vi gripe inn, og selvfølgelig må negativ oppførsel få konsekvenser!

  SvarSlett
 4. Det var kanskje en reaksjon som oversteg graden av synd - men jeg er helt sikker på at reglene er kjent og da vet man det. Det er mest det at foreldrene løper ut og bagatelliserer og forsvarer strekene til ungene sine jeg mener er helt vanvittig.
  Men i dag går lensmannen i kommunen ut og bagatelliserer det hele også da...
  Så, jeg toer mine hender og lar saken ligge. Til neste gang.

  SvarSlett
 5. Her er jeg helt enig med deg, Siri. Tenk å gå ut i avisa og ta ungene i forsvar på den måten da. Han faren burde være flau!

  Jeg husker en gang i min barndom. Da drev tre gutter og kastet katta mi i vannet. Hun svømte inn til land, de kastet henne ut igjen. Det var ingen vitner, men da vi fant katta halvdruknet utenfor huset vårt skjønte mammaen min at noe var veldig galt. Hun satte seg da i bilen, kjørte etter veien til hun møtte de tre karene (vi bodde i ei lita bygd, så det var liksom bare en vei å kjøre). Så spurte hun de tre om de visste noe om hvorfor katta var så våt og tafatt. Den yngste av de tre guttene innrømmet da alt! De to andre la også kortene på bordet etterhvert. Min mor (ei tøff dame!) kjørte da de tre karene hjem til sine respektive, og fortalte det som hadde skjedd. Men hva skjer? Foreldrene nektet å tro at det var sant! Og de bagatelliserte det hele! Hallo, de holdt på å ta livet av katta! Pappa tørket henne med hårføneren i tre kvarter før hun kom seg sånn passelig! Argh, drittunger! Og møkkaforeldre som ikke evner å ta regelrett farlig oppførsel på alvor!

  Sorry altså, det ble ilter språkbruk. Men nå ble jeg provosert altså, av et gammelt minne!

  SvarSlett