tirsdag 28. september 2010

Soldater og sex og krig

Det heteste temaet. Og de hissigste meningene. Man er sjokkert. Over at soldatene våre kan si noe sånn (er det det de sier?), at forsvarsminister Faremo reagerer som hun gjør (sjokk) - over at den verdenen der ute og langt borte er som den er. Og vi er sjokkert over den forsiden VG serverte oss mandag. Handelsstanden i Eidsskog kommune er endog så sjokkerte at de boikottet hele mandagens VG. Ingen på Eidskog synes nemlig at krig er bedre enn sex og handelsstanden tar ansvar. I den anledning har man skreket om sensur... men ingen er vel pålagt å selge VG? Og endelig, tenkte jeg, er det noen som sier fra at det er nok smakløse forsider i verden...
Elin Ørjasæter kommenterer i E24! at skal ikke soldater få like jobben sin en gang nå da, liksom?

Generalinspektøren for Hæren, Per Sverre Opedal er i Aftenposten synes jeg klikker det ganske greit på plass, synes jeg - tross alle reaksjonene som er kommet. Alle som har vært innom Forsvaret kan noe om debrief. Og han sier at endel av disse uttalelsene  hører hjemme i en debrief-situasjon. Han har nok evig rett i det.

Poenget er vel at vi alle har syntes et eller annet om denne saken. Om vi har landet på en konklusjon vet jeg ikke. Jeg har nok ikke det... men jeg er veldig klar over at jeg er ikke der. Det er det mange andre som heller ikke er. Det skal vi ha en smule mer respekt for. Vi sender soldater til Afghanistan og forventer at de skal være som der er hjemme. Klart de ikke kan være det - da hadde de ikke kunne vært der som soldater. Sånn er det. Det er mye som skjer bak kulissene i mange bransjer som vi ikke vet om og ikke vil vite om. Forsvaret er nå på listen over en av dem.
Vi har tøffe gutter og jenter som gjør en innsats så best de kan. Det må vi la dem få lov til. Å drille dem i etikk må alltid stå høyt på dagsordenen, 

Men det er soldater vi sender over, ikke misjonærer. Det må vi aldri glemme.  


Foto: Scanpix fra Dagbladet 

5 kommentarer:

 1. Bra resonert ;) Helt enig med deg faktisk - og ja, jeg har en forsvarsmann, så jeg vet litt hva det handeler om...

  SvarSlett
 2. Godt skrevet, Siri. Jeg tror vi skal vokte oss vel for å fordømme uttalelsene fra soldatene. Vi vet ikke hvordan det oppleves å være i krig. Vi vet ikke hva som ligger bak uttalelsene. Og som du skriver, de er soldater. Unge gutter og jenter som sendes ut i en virkelighet de fleste av oss skal være glad vi aldri kommer til å møte.

  Men det er selvsagt flott at det skapes debatt. At Forsvaret går noen runder for å kartlegge hvilke grep som bør settes inn for at soldatene skal kunne sortere inntrykkene de sitter igjen med. Etikk er viktig. Kanskje må det sterkere fokus til? Bedre debriefing? Jeg vet ikke.

  SvarSlett
 3. Jeg vet heller ikke. Men jeg synes nok at mange tråkker i salaten her. Vår forsvarsminister harjeg egentlig aldri hatt sansen for, heller ikke i denne ministerposten - GIH var nok den som var mest edruelig i forhold til dette.
  Men vi driver ikke pikeskoler derover selv om man liker å frremstille det sånn. Ting har skjedd, det har eskalertn til noe vi her hjemme ikke har greie på. Om noen slenger med leppa, tror jeg vi må leve med det.
  Og bli mye flinkere til ettervern av dem som kommer hjem.

  SvarSlett
 4. Jeg hadde tenkt til å kommentere litt her inne, men det ble så mye at jeg heller må skrive litt om det på bloggen min i stedet.

  Vil alikevel bare si Siri at vi gjør så mye der borte at det meste som kommer frem her blir det man finner ved å skrapet litt i lakken for å få en story.
  Jeg synes faktisk ikke at vi skal leve med at "noen" slenger med leppa. For det går ikke bare utover dem selv men alle som har vært, er eller skal ut i tjeneste i Afghanistan. Pressen har så stor makt i dette landet, det vet vi alle, at det som kommer frem der er "den absolutte" sannheten slik vi må/skal/bør forholde oss til. Jeg er enig i at man skal ha rom for å kunne "leke" seg litt, men jeg stiller alikevel spørsmåltegn ved vurderingsevnen til enkelte. Forsvaret har et program som kalles HEL (Holdning, Etikk og Ledelse)og jeg synes nok at noen av bildene vel ikke helt er i tråd med det. Men det er nå mine tanker, kanskje det er jeg som er utdatert i tankegangen, at det er jeg som ikke forstår de unge. Ikke vet jeg, det eneste jeg vet er at jeg vet hvordan det er å være der...

  Det ble en liten stubb dette også gitt, men har man først fått hull på erteposen så triller det fort ut :-)

  SvarSlett
 5. La det trille. Jeg bare kjenner at jeg - som ikke har vært der - kan forstå at noe er soldatsjargng, overlevelse og at de nok ikke mener det. At det "sverter" alle - ja, det er klart. Men kanskje i tillegg til HEL kanskje man skal koste på et mediekurs?

  SvarSlett