mandag 13. september 2010

En menneskerett å bo i Lillestrøm?

En menneskerett å slippe, vil noen helt sikkert si.. .og haha osv. Det er ikke det dette skal handle om. Men at det skal være en rett å få bo et sted. Tror noen, synes noen. 

I Skedsmo kommune er det en by. Lillestrøm. Den er ikke så pen, og kommer vel neppe til å bli det noen gang heller. Det er nå så. Men det er vår lille småby her ute på landet, og den har stedvis sin sjarm. Om ikke annet er den lokal, og jeg støtter gledelig opp om (nesten) alt som foregår lokalt for det synes jeg er viktig. Selvsagt er det hyggelig at mange vil komme og bo i kommunen vår og i byen vår. Forstår det godt jeg, bor jo her selv (15 minutters sykkeltur fra Lillestrøm). Vi bor faktisk veldig sentralt i forhold til hovedstaden, ja, hele verdens hovedsteder faktisk. Midt mellom Oslo og Gardermoenen ligger vår lille flekk på kartet, og som nå altså flere har oppdaget.

Med at flere oppdager vår kommune, følger også boligproblematikk. For det er visst et problem. Jeg forstår ikke helt hva som er problemet. Det er da stadig nok hus til salgs. Og leiligheter. Og leilighetskomplekser bygges da både her og der. Likevel skal en eller annen ha enda flere folk inn. Og siden vi ikke kan ta av jordbruskarealene (for de er forbeholdt Maxbo på hele Romerike... og det blir en dag en annen bloggpost) så må vi bygge mer der det er bebygd. Og det løser vi ved å gå løs på småbyidyllen og bygge høyhus. 

Ok, så er det kanskje ikke akkurat idyllisk folk forbinder med Lillestrøm, men likevel. Det er en flat by. Det er en by med villaområder og eplehager. Det er blitt en gågate som skal være veldig fin og i hvert fall dyr, og folk bor i sentrum. Det synes jeg er sjarmerende i seg selv. Det høyeste som har vært lov i Lillestrøm er fem etasjer, og da skal den femte etasjen være tilbaketrukket. Men nå skal det bli høyhus.

8 etasjer foreslår man - høyere sier noen andre. NEI, sier "folket". (og i denne saken er 8 etasjer høyhus, lev med det) Heller høye sjarmerende hus enn femetasjes betongklumper sier andre. Ok, ser den, siste års bebyggelse i Lillestrøm er kanskje ikke helt der... men likevel.

Å bygge i stykker en liten by, klemme innpå komplekser utover i kommunen, alt for å "møte befolkningsveksten"... hvilken befolkningsvekst? Er det fullt, så er det fullt. Ikke at det er det... men det er nok bygging nå. La oss heller ta vare på det vi har og "pønte på" det vi har å jobbe med. La oss få beholde litt luft og grønt og sollys!

Vi vil ikke ha høyhus i Lillestrøm. 

Hvorfor skal det være en menneskerett å bo her?Foto: Nitelva - Skedsmo kommune

3 kommentarer:

 1. Personlig tror jeg sannsynligheten for at det blir høyhus i sentrum er liten. Det er rett og slett for liten plass. Høyblokkene ved Åråsen er på 8 etasjer/ca. 25 meter høye og det ville rett og slett være vanvidd å plassere noe sånt midt i byen. Men dumme politikere har alltid eksistert...

  SvarSlett
 2. Har du lyst å se hvordan et høyhus ser ut i virkeligheten, kan du reise en tur til Bryne på flate Jæren. Der er det midt i sentrum bygget et høyhus (kontorbygg) på 17 etasjer (ja, 17 etasjer). Fra toppen kan du se uendelig over det flate lansdkapet og havet og bebyggelsen ellers har max 3-4 etg. Klarer ikke helt å bestemme meg om jeg synes det er pent eller ikke...

  SvarSlett
 3. Haha fru Tunheim, det hørtes jo helt fantastisk ut. Men det er jo ikke det at høyhus er stygt i seg selv. I Lillestrøm er det så smale gater, a med 8 etasjes hus så blir det ikke dagslys nedi der... det er et problem. Jeg er også i og for seg enig med dem som sier at man må begynne å tenke på hvordan det ser ut, det har kommet mange betongklumper de siste år, og hvem husker ikke det hvite trehuset med sybutikken på torvet...?

  La oss håper de legger denne ballen død og heller begynner med litt seriøs utbyggingsplanlegging i hele kommunen - med et tidsperspektiv på ørlite mer enn et år...

  SvarSlett