tirsdag 31. mai 2011

Seksårsjeksler

Siden jeg langt på vei hater tannleger, eller i det minste har et særdeles anstrengt forhold til dem, så er det likevel, faktisk, litt koselig å dra på tannlegebesøk. I hvert fall når tannlegen selv også blir rørt av null hull fordi hun er glad på mine vegne. Søte tannlegen min. Jeg får alltid god tid, så vi har tid til å skravle også. Og med en femåring i hus, så har vi - de siste fem årene - skravlet om barnetenner og tannhelse hos barn. (Og tilfelle noen lurer, min tannlegeskrekk er MIN, jeg snakker aldri om den så barnet arver mors fikse ideer!)
Denne gangen lærte jeg noe nytt som jeg gjerne vil dele, nemlig om seksårsjeksler. 


Seksårsjekslene kommer i disse tider for oss som har fem-seksåringer. Det merkes ikke alltid at de kommer, om man ikke følger spesielt godt med. Når de kommer så kommer de lavere enn de jekslene som er der allerede.  I tillegg har de en hudfold over seg så tyggeflaten er halvveis dekket. seksårsjekslenes tyggeflate er spesielt ruglete og gropete. Man har derfor en ekstrem tannpusse-renholds-utfordring.

Selv har vi beholdt "babytannbørsten" i tillegg til den tannbørsten for litt større barn. Den mindre tannbørsten er mye lettere å komme til skikkelig med, og her fikk jeg full støtte fra tannlegen min. Som faktisk anbefaler nettopp det, eventuelt en solotannbørste (jeg tror det er en slik med bare en dott på) særlig til seksårsjeksler. En sånn tar rennene og gropene og gjør at man unngår hull i klønete beliggende tenner.

Selv har jeg opplevd - som så mange andre i det tiåret - å få fylt igjen jeksler med amalgam. Ikke stas det heller, men det var nå ihvert fall ikke hull under... og det skal vi gjøre vårt til at femåringen slipper også. Med første tann da han var 3 måneder og tre jeksler som bare var der en dag, så er vi nære.Og en ny og ren minitannbørste er kjøpt.

Visste dere forresten at man anbefaler etterpuss av voksen til ti års alder? Og at tanntråd aldri er for tidlig å begynne med når tennene først kommer opp?

Dette er sikkert gammelt nytt for mange av dere, men for meg var det nytt akkurat dette med seksårsjekselen og hvor kronglete det faktisk er å holde rent. Tenner er viktig, nå begynner tennene å komme som barnet skal beholde resten av livet. Han får ansvaret selv etter hvert (jeg skal ikke møte opp på brakka hans i militæret og pusse tennene hans, tror jeg...) men foreløpig så kan vi gjøre det vi kan for at han skal få god tannhelse. Begrenset med godterier, ikke saft og brus flere ganger i uken, i hvert fall ikke sutteflasker med saft!! Og ellers pusse så godt vi kan. Kanskje han slipper å sitte med tannlegeskrekk som voksen også?


Når kom ditt barns seksårsjeksler? Og har de fått hull...? (trenger ikke svare på det siste her, men jeg kjenner jeg er opptatt av dette.) 

Ha en fin dag i folkeopplysningens ånd.

7 kommentarer:

 1. Jeg husker ikke når seksårsjekslene kom - men regner med det var i seksårsalderen;)
  Gutta mine har hatt null hull fram til nå, bortsett fra en som hadde et lite hull i en jeksel (var det i seksårsjeksel, mon tro?)
  Var med tiåringen til tannlege forrige uke, han har ennå ikke hatt hull. Men tannlegen påpekte dette med å ousse jekslene godt, ja. Og vi har ikke vært så flinke til å hjelpe til med tannpuss etterhvert som de har klart å pusse tenner sjøl - det burde vi kanskje? Men synes det er så behagelig at de fikser dette med tannpuss sjøl.

  SvarSlett
 2. Jeg var selv å fikk borret opp en av mine 6-års jeksler for 4. gang her om dagen! Der var det fylt igjen med amalgam, men hull under...

  Anbefaler virkelig ikke denne opplevelsen. Puss puss så får du sikkert en suss! ;)

  SvarSlett
 3. Kudos for god tannhelse på gutta dine, Pia!

  Ja, alt unger klarer selv er så bra. Må innrømme at den store, selvstendige (som bestemmer over seg selv, av og til skal flytte hjemmefra og gjør hva han vil, for det er regelen!!!) noen ganger får pusse bare selv om morgenen. Men hver gang jeg har vært hos tannlegen så kommer jeg på hvor viktig det er, og vi kjører strengt regime igjen.

  SvarSlett
 4. Siven - au! Mer er det vel ikke si om den saken... selv korroderte mine fyllinger så tennene "kalvet" dvs sprakk og kastet biter, så jeg har noen digre plastbiter som er stiftet fast i tennene - heldigvis unngått krone.
  De har heldigvis lært litt mer nå, tannlegene.

  SvarSlett
 5. Dette var bra! (fin blogg!)
  Og det der med seksårsjekslene hadde jeg glemt! (Har 2 barn med 10års mellomrom..)
  Gutten min er 5,5 år..men tror ikke han har fått dem. Rart at tannlegen ikke opplyste om dette da vi nettopp var der. Null hull til nå. Kryss i taket!
  klem☻

  SvarSlett
 6. Null hull på alle tre her. Men veslejenta har slitt med denne hudfolden over den ene seksårsjekselen, betennelse og vonde greier i tannkjøttet - men nå er det snart i orden igjen. Storebror pusser selv, men de to andre er det øvrigheta som tar.... Om morgen pusser alle selv...

  SvarSlett
 7. Jeg har helt glemt de jekslene jeg!!!! Størstetrollet blir jo 16 nå i sommer og så kommer de 2 atpåklattene susende da.... men Mellomtrollet blir 3 i sommer og Lykketrollet ble 1 nå i mai så da venter det meg både hjørnetenner og jeksler ganske snart... sukk....

  SvarSlett