mandag 24. januar 2011

Kloramfenikol til folket! Eller...?

Jeg, og i og for seg lilledude, har hele høsten slitt med øyekatarr. Han fikk første runde i september. Jeg innledet første runde i oktober, to uker etterpå.
Kloramfenikol tar knekken på det meste, om man ikke er så tett i nepa som jeg var og resmittet meg selv med sminke og sånn. Resmitte kan arte seg litt annerledes har jeg lært.
Jeg ble til slutt frisk etter runde to, og så fikk lilledude det igjen. To uker etter, helt på skjema, fikk jeg det en tredje gang. Da jeg så kom til fastlegen så sendte han meg videre til øyelege. (som behandlet meg og sjekket meg og kontrollerte meg og i ettertid fikk jeg vite at han ikke var øyelege, men det er en helt annen sak)

Ok, etter å ha gått og vært motvillig brillebruker i tre måneder, vært plaget med vondt, kløe, svie, har forsøkt medisin etter medisin, tatt allergiprøver, som ikke gjorde utslag men jeg fikk likevel medisin for det også, dråper og tabletter, vært hos min linsemann og optiker gjennom et par tiår, tatt alle mulige undersøkelser med vrengte øyelokk og irisbilde etc. så har jeg lært noe.
Jeg har underveis hevdet at øyekatarr og forkjølelse og omgangssyke, det skjer, alle barnehagebarn får det og som damer fikk canesten reseptfritt for noen år siden, så burde barnehagefamilier få kloramfenikol reseptfritt.
Jeg har lært noe.
I den siste runden så fikk jeg meg nemlig et sjokk i form av betydelig redusert syn. Så mye at jeg var ute av arbeidslivet i noen dager. Det skremte meg. Øynene mine er noe jeg ikke ønsker å klare meg uten.
Det som faktisk gjorde det, det var en allergisk reaksjon på ekstremt mye medisinbruk i løpet av kort tid.
Ok, jeg synes liksom ikke et par-tre kurer på noen måneder er mye, jeg da, når man får faenskapet inn i huset. Men altså... Og la det være en leksjon.
To-tre kurer mot øyekatarrr på noen måneder kan være svært mye. Når man så ikke blir helt frisk skal man tenke seg om. Jeg kjente at synet endret seg. Barnet mitt reagerer ikke om han har søle på innsiden av brilleglassene en gang. Derfor må vi voksne tenke for barna. Vi som foreldre må tenke, og vi må ta med tankene til legen når tredje øyekatarren slår til. Noen leger skriver bare ut mer medisin, andre henviser videre... uansett er mange i villrede og vi må tenke sammen. Jeg kan love at det blir lenge til mitt barn får kloramfenikol igjen. Ja, kanskje vi må til med saltvannsdråper og kamillete og ja, kanskje vi må være hjemme en uke. Spiller ingen rolle. Kloramfenikol skal ikke ukritisk ut til folket.
Det har jeg lært.

6 kommentarer:

 1. Bare navnet gjorde at jeg ble skeptisk...
  Har faktisk bare hatt en runde med øyekatarr, for flere år siden. Det ble kjapt fikset av noen dråper. Var det Kloramfenikol, mon tro?

  SvarSlett
 2. Helt sikkert. Det er det man får og har fått i mange år og det er et godt legemiddel. Liker dråpene bedre enn salven - men man skal bare vite aat det ikke skal brukes ukritisk - selv om legen gir resept på det.

  SvarSlett
 3. Takk for advarselen.
  Minstemann begynner i barnehagen til høsten.
  Mon tro hvilken smitte som kommer i hus denne gang?

  SvarSlett
 4. Fint med slike opplysende innlegg! Håper bare eg husker dette, hvis vi skulle bli rammet hardt av dette her... :)

  SvarSlett
 5. Huff, øyekatarr er no herk! Særlig for oss linsebrukere. Jeg HATER å gå med briller. Og ser ikke UT uten mascara.
  Fastlegen min sier at det bare er tull å gi medisin for øyekatarr, for det er svært sjeldent det er bakterielt (utarter seg visstnok annerledes). Så vi har (den ene gangen vi har vært rammet) bare chilla og tatt tiden til hjelp. Det gikk bra det :)

  SvarSlett
 6. Skylle øynene med saltvannsdråper og kamillete skal hjelpe. Det tar bare litt lenger tid. Også er det noe med at det heter seg at "fra første drypp med antibiotika" så kan de gå i barnehagen igjen. Og det hjelper jo som regel med en gang. Hvem tar seg tiden til å være hjemme fra jobb en uke med saltvannsdråper da? For barnehagen vil ikke ha dem uten medisin...

  Vi kommer helt sikkert til å bruke det igjen. hvis neste gang er om noen måneder eller lenger.
  Vi har bare lært å være litt mer kritisk, definisjonen på "ofte" og å være bevisst på symptomene.
  Kloramnfenikol ER en bra medisin - om den brukes riktig.

  SvarSlett