tirsdag 11. januar 2011

Julen er over...

Finnes det noe mer jul enn barn som pynter juletre?
Legg også merke til hjemmelagete julekurver. Laget av far og sønn på mors designanvisninger.

... eller bare sååååå 2010 som en venninne kommenterte på Facebook 2. nyttårsdag.
Da jeg var barn var det juletrefestene som markerte avslutningen på julen. Det var juletrefest på samfunnshuset og på dansingen og på jobben til far.
Juletrefester gjelder fortsatt. I barnehagen og på jobben til far.
Men det har kanskje mistet noe av glansen?
Nå tenker jeg ikke på at jeg som voksen synes en utskremt pappa i trang velour er ganske... ja, du skjønner. Men at på juletrefestene er det liksom jul to uker lenger enn alle andre steder. Ungene synes det er gøy å løpe rundt juletre og få godteposer, det er ikke det... men...
Vi forbereder oss til jul i ukesvis.
Bare innrøm det. I oktober kom de første blogginnleggene om julekort, gaver, dekorasjoner.
Vi baker og handler julegaver.
Alt er jul jul jul.
Vi er noen som synes det er greit å vente til november i det minste og selv gikk jeg på en smell fordi jeg ville vente til etter bursdagen i slutten av november.
Vi koser oss og gleder oss og pynter og bruker for mye penger. Og så er helligdagene over og julen også - for mange. Selv har vi holdt på jul til godt over nyttår, 13. dag jul og Helligtrekongersdag og forsøkt å ha en tradisjon, en "regel" å gripe fatt i. Men jeg kjenner det selv... selv om man har og går på juleselskaper i romjulen - for ikke snakke om julebukk! - er nyttår blitt den nye mentale juleavslutningen. Og det gjør at jeg blir sittende med en følelse av "hvor ble julen av?"
Kanskje det er sånn at julen starter tidligere enn da jeg var barn og dermed slutter før. Det betyr ikke at den er kortere. Bare at høytiden blir utvisket. Det skal liksom ikke være jul før julaften, synes jeg. Pynting er lille juleaften. Men i år pyntet vi helgen før, hadde grøt- og gløggsamling med gode venner og så kom Selveste Juletreet på plass lillejulaften sammen med de hvite stivete dukene og sølvskålene med konfekt.

Neste år skal vi være flinkere til å kjenne litt etter. Holde på tradisjonen men være mer bevisst på at de skal kombineres med oss som familie med egne tanker og meninger.

Nuvel, julene er ryddet vekk nå. Juledukene er levert til de som er flinke til å ta seg av sånt. Og nå er det plass i stuen og jeg skal begynne på et møbeloppussingsprosjekt jeg skal si mer om senere.

Husk å mate småfuglene da dere!

5 kommentarer:

 1. Vi hadde jo en litt spesiell jul i år - ble ikke den helt store julestemninga.Men neste jul, DA....Men helt greit at jula er over - jeg gleder meg til vår og sommer, jeg!

  SvarSlett
 2. Likte du lampen? :) Den kjøpte jeg på IR interiør på Manglerud. Men butikken legger ned så de selger ut alt så nå er det nesten tomt. Jeg såg at de hadde maken i interiørbutikken i første etasje også, men da til en stivere pris.

  Leste innlegget om hvordan barn blir til. Har hatt en lignende prat med min 4-åring, som da var 3. Først hadde jeg en myk vaiant om at mor og far klemte hverandre lenge og det trodde han ikke på. så forklarte jeg mer presist hvordan det var med frøet som vokste ril en bebi,lik en blomst, i mammas mage. Som solsikkene de plantet i barnehagen. Da såg han på meg to sekunder og så log han HØYT. Nei DET trodde han hvertfall ikke på. Men nå har han vist godtatt det.

  Mine er jo også keisere, alle tre, og da sa han bestemt at ja men legen må bruke en LITEN kniv så han ikke kutter bebin. Tenk så de tenker de små. :D

  Godt nytt år!

  SvarSlett
 3. Kremt. Jeg syns nok at jula er koseligere før jul (men bare desember!) - og selvsagt julekveld, romjul og nyttår. Men så er det brått slutt. Jeg koser meg minst like mye med å rydde fram huset igjen, og spe på med primula og tulipaner i stedet for julestjerner og adventslys. Det føles så rent, liksomt, og januar er uansett en ny start! Den følelsen liker jeg!
  God kveld til deg!

  SvarSlett
 4. Da jeg var liten, syntes jeg jula nesten var over 1. juledag, jeg. Da var liksom spenningen utløst... Nå synes jeg første juledag er den beste av alle.
  For meg holder det med en ukes julefeiring og med noen ukers juleforberedelser før det. Og som HH skriver over her, er januar en ny start. Deilig å få tilbake huset igjen, liksom. Da jeg var yngre og gikk i korps, hadde vi gjerne juletrefester to uker inn i det nye året. Det er litt vel langt inn i det nye året for meg. :o)

  SvarSlett
 5. Julen synes jeg bare blir kortere, man pynter sent og tar ned tidlig. 10 mnd til så er vi der igjen :-)

  SvarSlett