tirsdag 16. november 2010

Tvillingene er fortsatt i India - hvorfor?!

Foto: privat
I går fikk jeg denne meldingen på Facebook:
Hei!

Du får denne meldingen fordi du er medlem i gruppa ”Hjelp Kari Ann Volden og tvillingene hjem til Norge”.
Nå har du mulighet til å gjøre noe konkret for å hjelpe Kari Ann. Om du ikke allerede har gjort det, vil jeg be deg om å signere underskriftskampanjen som pågår nå. Den skal leveres politikerne for å fortelle dem vi at støtter Kari Ann Volden i hennes kamp og at de er nødt til å finne en løsning nå. 9 mnd. I ufrivillig utlendighet er nok!
Oppfordrer også til og spre linken videre ;)


Linken det er snakk om, finner du her. Jeg oppfordrer deg på det sterkeste å  skrive under - og spre gjerne linken også.
Jeg synes denne saken er tragisk.
Tidligere har jeg også skrevet saken,
du finner posten her.

Det jeg kommer med her er min personlige mening. Den har jeg av hensyn til barna først og fremst - men også av hensyn til mor. Hva er en mor? Er det biologisk mor? Er det den kvinnelige personen som tar til seg et barn og oppdrar  det med all kjærlighet og omsorg i verden? I denne saken er tommelen vendt ned pga manglende biologisk tilhørighet.  Men uansett, Kari Ann er disse barnas mamma, hun har faktisk initiert deres tilblivelse. Jeg forstår at myndighetene ikke vil støtte opp om menneskehandel, er redd for at denne saken skal kunne skape presedens... 

Men nå er barna her og de må få komme hjem med mammaen sin,
 

16 kommentarer:

 1. Du mener barnas beste er å få være med "mammaen" sin..Muligens.. Spør deg derfor: hvorfor kan ikke "mammaen" da søke om permanent oppholdstillatelse i India? Selger hun sine eiendeler i Norge og får økonomisk støtte av støttegruppa kan hun leve godt i lavkostlandet India! At norske myndigheter ikke vil godta at norsk og internasjonal lov skal brytes ved at KA får tvingt igjennom viljen sin og komme "heim" mener jeg er helt rett! Menneskehandel skal aldri lønne seg og må straffes hardt!

  SvarSlett
 2. Jeg er fullstendig klar over de argumentene der og dessverre er det kanskje slik det ender. Jeg er likevel ikke enig med deg i dette tilfellet. Ja, hun har driti på draget, men jo, jeg mener hun bør få ta med seg barna hjem til Norge som er hennes hjem og land.

  Å skrive "mamma" i gåseøyne synes jeg btw er en svært nedlatende måte å omtale henne på. Sier du det om adoptivmødre i Norge også? Er det det loven som bestemmer når gåseøynene skal tas vekk?

  SvarSlett
 3. Du argumenterer at det viktigste er at barna får være med sin omsorgsperson, vel, om KA gjør som jeg annbefalte i forrige innlegg, vil de det. Hva er det som er så galt om en moden dame tar ansvaret for de feilene hun har gjort og godtar at det betyr at hun må bosette seg i India? Ønsker et svar på det!
  Adoptivmødre i Norge har rettsgyldige papir på at de er barnas juridiske mor, noe Kari Ann ikke har hverken i Norge eller India (referer her til den svært seriøse avisen "Times of India", der en jusekspert sier rett ut at hun vil få store problem i en indisk rett å bevise at hun er juridisk mor, pga ingen biologisk binding til barna). At jeg skriver med gåseøyne er pga at hun IKKE er barnas juridiske mor hverken i Norge eller India..m.a.o. hun har tatt seg av to barn som hun konstruerte, produserte, kjøpte og betalte for, men etter loven i begge disse landene er hun ikke barnas mor!

  SvarSlett
 4. Hei. Og tusen takk for alltid de koselige kommentarene dine.
  Her tar du om noe mer alvorlig. Jeg syns det er et utrolig vanskelig tema. Her har det norske paret absolutt gjort noe de ikke sburde gjøre. Å være surrogatmor er i de aller færreste tilfellene frivillig. Å bli satt i en slik omstendighet har så absolutt med fattigdom, tvang og utnyttelse å gjøre. Nå har ikke jeg lest alt om akkurat denne saken, men har lest mer generelt om de mishandlede surrogatmødrene. Jeg syns det er bra at de har et regelverk mot det. Prinsippielt. Men føler absolutt med det norske paret. Og håper at saken blir lykkelig løst på en eller annen måte.

  SvarSlett
 5. Hun er faktisk deres juridiske mor i India, hun står oppført som mor i fødselsattesten. Derfor kan ikke barna få indisk stasborgerskap, fordi deres juridiske mor en norsk. Selv om KA bosetter seg i India, så har disse barna fortsatt ingen statsborgerskap, og alle barn har RETT på statsborgerskap.
  Grunnen til at KA bør få komme hjem og ikke måtte sitte "fanget" i India er fordi hun har både hus og jobb, familie og venner i Norge. Hun ønsker å bo i Norge, og der er ingen selvfølge at hun bare kan bosette seg i India, de har også sine regler ift oppholdstilatelser. Er det slik at du (anonym) vil at hun skal bosette seg i India fordi hun har dritet på daget og derfor må "sone" sine straff i India resten av sitt liv, i hvertfall til barna er voksne og klarer seg selv?

  SvarSlett
 6. Janet, det handler ikke om et par, men en alenemor. Og det er ikke slik at de fleste surrogatmødre i Inida blir utnyttet. Det er ofte ganske oppegående kvinner som er surrogatmødre i India, lav middelklasse, som gjør det helt frivillig (mot betaling selvsagt, men ikke tvunget av verken sin mann eller økonomiske omstendigheter). De får da penger til å kjøpe seg hus og utdanning til sine barn.

  SvarSlett
 7. Til siste anonym, hun er IKKE deres juridiske mor i India, hun har skrevet under et papir på fertilitetsklinikken, om at hun tar på seg å være "legal parent", dette er ikke prøvd i Indisk rett, som jeg tidligere skrev har "Times of India skrevet om denne saken, de kaller den "An unusual surrogacy case", dvs (til og med i India) er dette en uvanlig surrogat sak. Prøver Kari Ann saken for å bli juridisk mor i Indisk rett, sier en indisk jusekspert det vil være vanskelig om ikke umulig for henne å bevise at hun er juridisk mor, da hun ikke har noen biologisk binding til barna! Med andre ord stemmer det ovehodet ikke at hun ikke får indisk statsborgerskap til guttene pga. deres "mor" er norsk. Både indisk og norsk rett avviser at hun er barnas juridiske mor! Kari Ann er tydeligvis svært mot å følge den norske ambassadens råd om å søke permanent oppholdstillatlese i India, tror nok sjansen er stor for at hun får innvilget den om hun og den norske ambassaden er enige i denne saken!
  Ja, KA risikerte alle godene hun hadde i Norge når hun gikk inn for å gjennomføre dette stuntet i India, bryter man to lands regler må man ta konsekvensene av det. I en alder av 42 år (som betyr at man er moden nok til å skjønne konsekvensene av de handlingene man har gjort), må hun godta at følgende for henne er å bosette seg fast i India, eller reise hjem uten tvillingene! Synest overhodet ikke synd på henne!

  SvarSlett
 8. Oi oi oi, må bare si at du (anonym) er utrolig hard og usympatisk... Ingen hensyn til menneskene det gjelder (tenker særlig barna), bare juss og regler og null følelser.

  SvarSlett
 9. jeg tenker nå på barna, om hun mener det viktigste er at hun og barna får være sammen, bør hun benytte seg av muligheten til å bli i India..Regner med KA ønsker disse barnas beste (som hun forlanger Norge også skal gjøre) og blir i India, til Norge kommer hun og barna ikke, det er utelukket!
  Til personen som mente barna ikke kunne få indisk statsborgerskap pga at de hadde norsk mor les dette:
  http://timesofindia.indiatimes.com/city/mumbai/
  Norwegian-stuck-in-limbo-with-twins-not-genetically-her-own/articleshow/6193640.cms

  SvarSlett
 10. Jeg har bare en kommentar her, jeg oppfordrer anonym som henviser til Times of India. Les saken engang til, du har nok oversatt dette litt fritt etter eget hode OG når ble alt det som står referert i media rett. For at ingen skal missforstå: Kari Ann har min fulle støtte og håper snart hun kommer hjem til Røst med sine barn.

  SvarSlett
 11. Hei Anonym!Regner med du er samme peron som til stadighet er inne på origo og komenterer!Og som logger deg inn på STØTTESIA til Kari Ann og henter innformasjon??En ting kan jeg fortelle deg ar Kari Ann er regnet som guttenes mor i india,hun har fulgt loven i india til bungt og prikke!Hun har aldri hatt kontakt med de Indiske myndighetene!(referer her til den svært seriøse avisen "Times of India", Den er like seriøs som du vil den skal være!!!Kunne skrevet side opp og side ned her men hva er vitsen??Hun er en veldig god venninne av meg og jeg var sammen med henne og guttene de 7 første ukene av deres liv+jeg nettop har kommet hjem fra et 2ukers besøk i Goa:)takk Siri for flott innlegg:)

  SvarSlett
 12. Her var det mange anonyme- både for og mot.
  Jeg er nok ikke så veldig innepå jussen. Men jeg er mor og jeg er et menneske og synes ikke det hun har gjort er skrekkelig. At de var dumt å gjøre det slik hun gjorde, ja, helt klart (har det jo vist seg) men jeg håper at man kan se de tre menneskene og familien deres hjemme og at de får komme hjem. Røst vil alltid være hjem for denne familien.

  Og rekk opp hånden den som aldri har gjort noe dumt som de burde visst konsekvensen av...

  SvarSlett
 13. Hei Siri! Kan ikke rekke opp hånden, for jeg har sikkert gjort mange dumme ting jeg også. Så jeg holder armene nede. Er enig med Siri at de burde få komme hjem til mors hjemland, uten at jeg gidder å argumentere det så mye. Alle har sikkert gjort noen feil her i livet, men kan man ikke tilgis eller få hjelp av den grunn da eller?? Få de hjem til Norge :o)
  Ha en fin kveld Siri! Vi snakkes.
  Linda

  SvarSlett
 14. Til anonym som skrev rett under meg, Times of India er en svært seriøs, undersøkende avis, jeg refererer herved følgende sitater fra denne reportasjen:"There is no way the children can be granted citizenship as per the Indian laws. It will be difficult for Bell (Volden) to prove that she is their mother in any court of law" said legal expert Amit Karkhanis." Worse the children could end up for adoption". Du mener jeg misforstår disse uttalelsene, vel du får oversette de du da, men regner med de blir farget av dine ønsker om at Kari Ann er juridisk mor i India!
  Til Mette:Du skriver at Kari Ann er regnet som guttenes mor i India, vel henviser her til Amit Karkhanis uttalelser, vet hun har fått papir på at hun er "legal parent" på klinikken, men det er ikke prøvd for Indisk rett, som du selv skriver: "Hun har aldri vært i kontakt med indiske myndigheter", så hvordan kan du da si hun er barnas juridiske mor i India? Avisa Times of India sin jusekspert sier at OM hun(noe hun tydeligvis ikke har gjort) hadde prøvd å få rettslig godkjennelse på at hun var barnas juridiske mor i India ville ha fått problemer. Kan du benekte det? Siden du har besøkt Kari Ann to ganger etter fødselen, burde du kunne vite om hun innehar dokumentet som viser at hun er juridisk mor, bestemt av en Indisk rett!
  Mette, tydelig du synest Times of India er seriøs/useriøs alt etter hva som passer deg og støttegruppen. Viser her til Janne Bæcker som la inn to reportasjer fra avisa 13.11.10 på støttesiden, artiklene ble selvfølgelig lovprist av hallelujagjengen der.

  SvarSlett
 15. Ekspertuttalen kommer fra en advokat med spesiale surrogatisaker. Det er en kjent sak at norske ambassaden i India ikke legger surrogatikontrakter til grunn.
  Surrogati ble lov i India i 2002. MEN det er ikke regulert og det er i praksis fritt fram for klinikker som driver på en uetisk måte.

  Pga flere klinikker tjener grovt på uetisk vis, vil de nå ha på plass en lov som skal regulere surrogati. Nettopp for å forhindre saker der kyniske mennesker setter andres liv på spill. F.eks. får ikke klinikker som Rotunda (klinikken Volden brukte) operere videre om de ikke slutter med praksisen de nå vil forby: Rotunda inlosjerer kvinnene i 9 mnd i små trange leiligheter. Så for å bære en annen kvinnes barn får de ikke av klinikken lov å være med sin familie under svangerskapet. Dette fordi de skal ha kontroll med at damene ikke gjør noe de ikke vil, gal ernæring, tar sigaretter, alkohol, piller etc. Har sett noen amerikanere si at det er derfor de velger India fremfor Russland. For i India har de full kontroll!
  India kritiserer også de klinikkene som setter inn hauger av egg i surrogatmoren. Her i Norge setter man inn ett egg i kunstig befruktning. På Rotunda setter de glatt inn 5 stk om man vil!

  En annen ting: Sto i indisk media at siden surrogati i India ikke er reglementert, så er det heller ingen som har prøvet gyldigheten av sine foreldreskapbevis for domstolen. I tillegg når vi da vet hva surrogatieksperten sa, så ligger Volden tynt an!
  Veldig trist sak.

  Hvorfor ikke anke i domstolen her hjemme for å i det minste forsøke å få seg vurdert som adoptant?

  SvarSlett
 16. Uff, for en forferdelig situasjon å være i! Jeg kan ikke saken godt nok, men man må da bruke skjønn i slike saker.

  … jeg har forresten en give away, som kanskje kan være av interesse?... bare for å bli i bedre humør igjen ;-)

  Sjekk: http://www.lekenhverdag.com/2010/11/give-away.html

  Ønsker deg en fin dag!

  SvarSlett