lørdag 13. november 2010

Barn i bil - vol. II

 Jeg tror ikke jeg blir ferdig med å snakke om sikring av barn i bil. Det er egentlig ganske utrolig at vi bruker ordet debatt om dette - hva er det å debattere, liksom? Vi foreldre følger med på Best i test på votter og dresser og luer og er kjempenøye på om vinterstøvlene til barna våre holder til 10 eller tjue minusgrader. Så er det altså en debatt om sikring av barn i bil.
Animasjon av barn
i forovervendt vs. bakovervendt sete ved kollisjon.
Vi skal huske at fire år er fire år, men årsaken handler om barnets størrelse og skjelettutvikling, styrke på nakken - hodestørrelsen i forhold til kroppen. Det vil kunne være forskjeller, helt sikkert.
J
eg har ingen erfaring med at det ikke er plass i bilen til bakovervendt. Vi har hele tiden hatt en Skoda Fabia stasjonsvogn - som er en liten bil til stasjonsvogn å være, men altså plass. Men jeg vil likevel vise en bildeserie fra Trygg Trafikk som har gått inn i den problemstillingen.
Du finner den her.
Samleside om sikring av barn i bil.
Her står også utdrag av Vegtrafikkloven, blant annet:
 Det er påbudt å sikre barn i bil. Barn som er under 135 cm høye skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt.

Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen. Reglene gjelder for barn under 36 kilo, etter dette skal både barn og voksne sikres med bilbeltet.

Hva er godkjent sikringsutstyr? Dvs hvor slakk i kravene skal man være? Ønsker man å gå til Sverige, der de strekker påbudene lenger? Man skulle vel tro at enhver forelder skulle kunne tenke selv. Men når nyfødte blir transportert usikret hjem fra sykehuset og halvparten av drepte barn i trafikkulykker ikke er sikret godt nok, så kan vi slutte å tro på det.

Her er også en blogg,
hvor man blant annet kan lese mer om det jeg kalte et innslag på Puls - men som er FBI - tilgi meg for dårlig resaerch her...

Knerten sparketrekk fra Besafe
 

2 kommentarer:

 1. Visste du at i USA er det mange steder sånn at sykehuspersonalet følger foreldre og nyfødte ut i bilen for å sjekke at de er sikret forsvarlig?
  Mens i Tyrkia henter far mor og baby på familiemopeden deres?
  Men absolutt veldig viktig sak!!
  Noe å tenke på:)

  SvarSlett
 2. Det visste jeg ikke. Men tenk at det i det hele tatt skal være nødvendig?

  SvarSlett