tirsdag 30. november 2010

iPad - e-bok - lesebrett...

Jeg har tenkt på det en stund. Mia i Myra hadde i dag en post om å lese fra dings.
Vil vi lese fra en dings? Vil jeg lese fra en dings? Ønsker jeg meg den eventuelle dingsen til jul? Og hva kan en slik sak gjøre som ikke jeg gjør fra laptopen og bokhyllen i dag?

Min "konklusjon" er vel at det håper jeg ikke. 
Vet du, jeg kjenner at jeg ikke har lyst til å gi opp papirbøker. Det er fint å lese på sengen og i sofaen og i haven. Jeg har lyst til å bla i papir og kjenne lukten av bøker. Jeg elsker bokhyllene mine, å kunne gå langs dem og ta på dem, se på omslaget, kjenne på lysten til å lese den. Eller sette den tilbake og finne en ny. Reaksjonært?
Når man i dag "bare kan bla seg ned en liste" eller hva man nå gjør for å finne frem på et lesebrett eller en iPad.
Vel, jeg leser nettaviser nesten hver dag. Jeg abonnerer fortsatt på to papiraviser. Fordi jeg vil bla i, rive ut en oppskrift, bla tilbake, søle kaffe på morgenavisen...
Jeg kommer nok til å lese noe på en dings som jeg i dag leser nettaviser. Men jeg håper tror at papirboken kommer til å bestå i enda mange år!

8 kommentarer:

 1. Enig med deg, Siri. Jeg er avventende når det gjelder iPad. Min mann har vært bokanmelder i flere år, og vi setter begge stor pris på alle de gode bøkene som gis ut. Store og tunge eller små og lette varianter.
  En iPad er nok praktisk for de som reiser mye og da slipper å ha med tunge bøker.

  SvarSlett
 2. Ja, jeg kan heller ikke tro annet enn at bøkene må bestå! Eller er det vi som er gammeldagse?

  SvarSlett
 3. Som bibliotekar er det jo litt hardt å innrømme da, at å lese på et lesebrett faktisk ikke er så ille! :-D

  Selvsagt er det mer romantisk og hyggeligere og finere og alt sånt, å lese en ordentlig bok. Meeen - er du på tur, og ikke vet hvor mye du får lest, sånn som jeg da, så er det utrolig praktisk med 14 bøker på et lesebrett. Jeg har forsøkt - og det var overraskende greit!

  Likevel har jeg ikke mitt eget brett, og kommer fortsatt til å lese bok i papirform.

  SvarSlett
 4. Ser den, Dragemamma. Men hvordan tåler lesebrett solkrem og sand? Og kaffesøl...? Neida, jeg vet jeg er litt gammeldags. Min mann himlet da også med øynene da jeg kjøpte ny telefon. Og det var en telefon. Og ikke en smartfon. Jeg har jo faktisk oppdaget det geniale med mp3 - jo, jeg er der altså. Men lesebrett...? OK, får jeg sjansen så skal jeg nok prøve, men jeg tror ikke det blir denne julen jeg ønsker meg en iPad.

  SvarSlett
 5. Jeg har kjøpt meg iPad. Den ligger og koser seg i klesskapet i påvente av at jeg skal være alene så jeg kan utforske i fred.

  Jeg tenker ikke på den som et lesebrett. Etter å ha brukt iPhone i snart et år, eeeelsker jeg den, men den har for liten skjerm for det jeg vil bruke den til. Surfe på internett, lese blogger, tvitre og lese/svare på epost osv. DET kommer jeg til å bruke iPaden til. Det blir min første helt private dings - har bare hatt jobbPC og felles hjemmepc som mannen min "eier" tidligere. Jeg gleeeeeder meg!!

  Men erstatte boken gjør den ikke. Jeg inntar fremdeles mine bøker i papirform. Minst en i uka om jeg får det som jeg vil.
  Avisene vil jeg også ha en stund, men det er mulig de står for fall etterhvert? Ihvertfall på hverdager.

  Så konklusjonen min er at jeg heller ikke vil lese bøker på iPad. Men jeg vil gjerne lese alt mulig annet, godt plassert i sofakroken, og med en dings som skrur seg på i løpet av 4 sekunder, og som er bare bare min. Så dyre julegaver får jeg dog ikke - så det ble årets utskeielse for meg. Håper det blir verdt det.

  SvarSlett
 6. Ånei, jeg MÅ ha boka mi!
  Jeg er en bokorm som sluker bøker, og jeg har prøvd sånn bok fra ipod (lydbok heter det vel) og da ble jeg helt forvirra bare.. ikke noe å holde i hendene og ikke noe å bruke øynene til... ? Må holde boka og lese selv jeg ;)

  .... men jeg ønsker meg en ipad forde da ;)

  SvarSlett
 7. ... og gratulerer med overstått 5-årsdag til mini :)

  SvarSlett
 8. Morsomt å se hva folk mener om lesebrett. Jeg tror nok at vi får se mer og mer av digitale utgivelser i årene som kommer. Men lesebrettet og boka vil leve side om side i mange år, akkurat slik som f.eks lp-plater og cd-plater.

  SvarSlett