torsdag 24. november 2011

Hverdag og fest

Lillejulaften. Ikke før.
Jeg er av de som mener det skal være forskjell på hverdag og fest. Det er mange som mener det. Men vi gjennomfører det også. Vi har ikke brus i uken, sjokolade utenom helgene (den lille biten mens mor lager middag telles ikke), og vi har hverdagsmat på middagsmenyen - til hverdags.
Men når det er fest, da er det fest. Da spares det ikke på noe. Jeg går litt over alle støvleskaft med planlegging og lister og maser veldig på gutta i huset. Selv om jeg er veldig opptatt av at samvær tross alt er det viktigste. Men fest er fest. Og det skal være forskjell på hverdag og fest.

Nå er det snart jul. Det er ribbestekekurs på tv og julepynt har det vært i butikkene i en måned, om ikke enda mer.  Jeg begynner å forstå de som spiser salat i romjulen og hiver ut juletreet 2. juledag "for da er julen over". Forstå, men ville aldri gjøre det samme selv. Fordi vi feirer jul i julen og starter ikke en måned før med ribbe og pinnekjøtt. Ja, vi går også på julebord, men fordi om årets lutefiskjulebord er 28. november, betyr ikke det at det blir bare julemat og fest herfra og en måned fremover. Da forstår jeg folk blir lei.

Hos oss spises ikke en julemarsipanpølse før 1. desember. (de som husets far jafser i seg på bussen og tror jeg ikke vet om dem, teller ikke). Vi demper menyen før jul, det blir mye enkel mat, vi ligger ikke overfylte og raper av all julematen midt i desember. Vi venter til jul.
Julen for oss begynner for alvor lille julaften.
Før det skal det handles julegaver, juletre, bakes og vaskes. Jada, vi forbereder jul vi også.
Men forskjell på jul og ikke jul skal det være.
Forskjell på hverdag og fest.
Så førjul er det hos oss også, men jul og alt det medfører; det blir når julen kommer.
Og juletreet står til trettende dag jul.

8 kommentarer:

 1. Ååå - kunne ikke vært mer enig!! Gleder meg til 1.des for da kan jeg prøvesmake marsipanen -å-som jeg gleder meg! Og det er nettopp det - å ha noe å glede seg til!! Hvis man har det hele året - eller i tre mnd da - så er det jo ikke noe å glede seg til! Forskjell på hverdag og fest her også!! Håper å lære barna mine det, men det er ikke lett med butikker som formidler noe annet.

  SvarSlett
 2. Veldig, veldig enig! (bortsett fra litt sjokolade i ny og ne da, og litt pepsimax, hihi ;))
  Men juletreet blir satt opp lille julaften og står til trettendedag jul ja!
  Ha en fin adventstid ♥

  SvarSlett
 3. Jeg nyter førjulstiden i langdrag, og den starter ca nå hos meg. Sakte men sikkert kommer litt etter litt av julepynten frem og kakeboksene fylles, men juletreet må vente til lillejuleaften, og julematen holder det å spise på julebordene og selve juledagene, der er jeg SÅ enig :)

  Nyt adventstiden :)

  SvarSlett
 4. Vi fester nok litt til hverdags også. Hvis Pepsi Max og litt sjokkis er fest. Men jeg er enig med deg. Det er fort gjort å styre og stelle sånn til hverdags at det plutselig ikke blir noe stas med fest. Også vi venter litt før vi tar av med juleforberedelsene. Jeg skulle ønske jeg var litt tidligere ute, blant annet med julegavene og julekortene. Sånn at desember bare var stas med baking, juleverksted, vasking (i den grad det er stas). Men nope. Løper rundt som et piska skinn etter gaver hvert år... ;-)

  Kos dere i både adents- og juletida! :-)

  SvarSlett
 5. Bortsett fra juletre til trettende dag jul; Amen!

  (Juletreet vil jeg helst ha ut 2.januar!)

  Med ønske om ei riktig god adventstid!

  SvarSlett
 6. Her i huset er det heller ikke julemat før til jul. Det blir heller ikke pynting før jeg er ferdig med alle forberedelsene. Trodde nesten jeg var alene om å mene dette.

  SvarSlett
 7. hei ønsker dere alle god jul på forhånd
  julebord

  SvarSlett