torsdag 14. april 2011

INGEN har rett til å...

... ta tingene mine hjemme hos meg, selv om jeg ikke er hjemme og døren er åpen.
Derfor låser jeg døren når ingen er hjemme.
Likevel vil vi aldri ha garanti for at ingen ignorerer både moral og alarm og bryter seg inn og tar tingene mine.

Ingen har rett til å stjele bilen selv om jeg går fra den med nøkkelen i. Likevel går jeg selvsagt ikke fra den slik. Jeg stanser motoren og låser bilen. Jeg vil likevel aldri kunne beskytte meg helt mot at noen likevel knuser en rute, tar det som er inni den, eller tjuvkobler og drar avgårde.

Det er svært få som vil hevde sin RETT til å gå fra bil og hus ulåst. De fleste låser, vi vet det kan beskytte oss mot tyveri, innbrudd.

INGEN HAR RETT til å voldta. En voldtekt har et offer som ALDRI har skyld i den.
Men jeg forstår likevel ikke hvordan noen kan hevde sin RETT til å vase dritings hjem i miniskjørt når vi VET at man KAN kanskje unngå ubehagelige situasjoner ved å kle seg litt mer "anstendig", være litt mindre dritings, ta følge, ta taxi, være oppmerksom.


Ja, jeg vet det finnes råtne epler i taxikurven og at noen bli antastet på nattbussen i edru tilstand og med bukser på. Men likevel... ? Vi kan ikke beskytte oss mot at det finnes små, onde mennesker som voldtar.
Men vi kan forsøke å ta ansvar for oss selv. Melde oss på selvforsvarskurs, ha joggesko i vesken som man har på seg på vei hjem (og ikke tre etasjes stiletter).
Vi kan passe på hverandre.
Vi må jo prøve!

4 kommentarer:

 1. Hei Siri!
  Her er jeg faktisk rivende uenig med deg.
  Om jeg så ligger naken og besvimt i en mørk park natt til søndag, har ingen rett til å voldta meg. Og akkurat det er vi selvsagt enige om.

  Utfordringen er at om vi begynner å legge NOE som helst ansvar for en voldtekt, ELLER FOR Å UNNGÅ EN VOLDTEKT, i offerets påkledning/sinnstilstand, har vi allerede lagt noe skyld på offeret.
  Og det er jeg ikke villig til.

  Aldri aldri aldri.

  Videre vil jeg ikke være med på sammenligningen mellom ting - hus og biler - som man GÅR BORT FRA USIKRET, og ens egen kropp, som man tross alt alltid er i.
  Om man ikke er på vakt når man går i kroppen sin, blir det mer som å sammenligne med at man ikke er på vakt når man sitter i sofaen hjemme med ulåst dør. Eller man sitter i bilen med bildøren åpen og vesken i setet ved siden av seg.
  Ville du syns det var uforsvarlig?

  SvarSlett
 2. Jeg ser utmerket godt hva du mener Cecilie. Og jeg er i og for seg enig også ser du. Men ja, jeg setter ting på spissen. For jeg tror endel greier kan unngås hvis man er på vakt ja, jeg tror det. Jeg har selv blitt slått ned og ranet (ikke i Norge, men i et utland i en park der vi selv advarte gjestene våre å gå alene).

  OG btw - her i området har det vært mange som har lært seg the hard way - å låse dører selv om man er hjemme. Vi kan ikke ligger med åpne vinduer i et annet rom enn det vi sover i en gang. Vi burde hatt rett. Det burde ikke være uforsvarlig. Men samtidig vet jeg det er smart å låse døren og lukke vinduet...

  Det vil ALDRI være en fallitterklæring eller å dytte skyld på offeret selv om man tar et par grep for å passe litt ekstra på seg selv.

  SvarSlett
 3. Jeg reagerte på det du skrev her:
  "Men jeg forstår likevel ikke hvordan noen kan hevde sin RETT til å vase dritings hjem i miniskjørt...".

  Jeg mener det er min rett. Det er kanskje ikke så smart, men det er vel ingen plikt å være det?

  Selv er jeg for gammel til å vase dritings rundt i miniskjørt. Men like fullt mener jeg at jeg har rett til å gjøre det om jeg vil. Uten å måtte anta at jeg da kan bli voldtatt, og at jeg i så tilfelle ba litt om det selv, siden jeg så sexy ut.

  Det å se sexy ut, og ikke ha full dømmekraft, må aldri bli en fribillett for hvem som helst til å ha sex med deg. Bare det jeg mente.

  SvarSlett