søndag 29. august 2010

På hjørnet av bitter og søt

Dette var en bok jeg tilfeldig kom over i sommer og som ble med på ferie.. Historien er rørende og søt. Den dro meg inn i en helt ukjent verden som handler om "gamlelandet", motsetninger, ungdomsopprør og fordommer. Boken brukte litt tid på å fange meg. Den står kanskje ikke helt øverst på listen over gode bøker jeg har lest. Men det er likevel en grunn til at jeg vil anbefale den. Interneringen av japanere i USA under 2. verdenskrig.

Jeg er muligens uvitende og ignorant. Men interneringen av japanere i USA var for meg et ukjent historie. Amerikanske borgere ble satt i digre leire med mange tusen innbyggere (kan man kalle det det). Etter angrepet på Pearl Harbour ville amerikanske myndigheter beskytte landet sitt. Og enhver innbygger, borger, statsborger av japansk etnisitet kunne være spion. Derfor ble titusener japanske familier revet ut fra hjemmene sine og satt i leirer. Riktignok fikk de komme ut igjen da krigen var over... men det sjokkerte meg. Hvorfor visste jeg ikke om dette? Vel, det viser at det er seierherrene som skriver historien og det er vel ikke det stolteste USA har gjort mot egne innbyggere.

En god bok er det, med mange fasetter og den anbefales!

Forlagets omtale:
Seattle, 1942; ungdomskjærestene Keiko og Henry blir skilt fra hverandre under dramatiske omstendigheter under krigen. En parasoll og en plate med jazzmusikk blir gjemt bort i kjelleren på Hotel Panama, sammen med minnene de har skapt sammen. 44 år senere er Henry blitt enkemann og bor fortsatt i Seattle. Plutselig en dag dukker tingene fra Hotel Panama opp. Målløs setter Henry i gang letingen etter sin ungdomskjærlighet. Hva skjedde med Keiko og familien? Vil han noen gang se henne igjen? Boken gir en unik innsikt i historien om interneringen av familier med japansk avstamming etter Pearl Harbor, og leserne får et fascinerende innblikk i Seattles Chinatown og Japantown. Hotellet på hjørnet av Bitter og Søt er en følsom kjærlighetshistorie som lever opp til ordene i tittelen.

Kos deg med en god bok!


6 kommentarer:

  1. Det er en tankevekkende bok. Har lest den selv, og når jeg startet så klarte jeg ikke å legge den fra meg

    SvarSlett
  2. Kanskje jeg må lagre denne på lista over bøker som bør leses? Er egentlig altfor lenge siden jeg har lest en god bok nå. Det er problemet med å drive og studere. Da har man ikke samvittighet til å lese bare for moro skyld. Så da blir det til at man ikke leser noe som helst ;-)

    SvarSlett
  3. Alle bøkene jeg skriver om her, må på den listen, Liv-Inger. Ellers forstår jeg godt hva du mener. Å jobbe mange timer er nå én ting, men når man studerer har man aldri fri... Men en pause av og til må du også ha!

    SvarSlett
  4. Åhhh... den har jeg kjøpt meg forrige uke også. Har lest noen sider, men ikke kommet langt. og boka "Øya" leste jeg i sommer og den var sååå bra. Levde meg inn i historien og har lyst til å besøke Spinalonga.
    Ha fortsatt en fin dag :9
    Klem

    SvarSlett
  5. Rart at du kommer med denne Siri. Jeg har tatt i den opp til flere ganger i sommer, men alltid endt opp med en annen bok. Den er helt klart på "må lese" lista her i huset.

    SvarSlett
  6. Her kommer enda et sykt fakta om denne delen av amerikansk historie: amerikanere av japansk herkomst tjenestegjorde i hæren i en egen bataljon! Dette var menn som hadde sittet i interneringsleirene og som så dette som den eneste måten å bevise at de var lojale amerikanere. 'The 100th Infantry Battalion' tjenestegjorde i nord-Afrika og Europa, langt unna Stillehavet, fordi man tvilte på hvor deres lojalitet lå. Tysk- og italiensk-amerikanerene fikk aldri sin lojalitet trukket i tvil og slapp dermed unna interneringsleirer, stigmatisering og det å bli plassert i en egen enhet.

    SvarSlett