søndag 22. august 2010

En fantastisk bragd!

For mange år siden ble jeg kjent med Hege. Vi var jobbet begge for Kvinneguiden og kom hverandre nær og kunne snakke om både dette og hint. Noe vi snakket veldig mye om (fordi jeg var nysgjerrig og fascinert) var at Hege var født som gutt. Dette var feil. Veldig feil. Og så etter en lang og vondt vei, så kom Hege til verden. Da jeg ble kjent med henne, levde hun som kvinne, men hadde da ikke gjennomgått en kjønnskorrigerende operasjon. På det tidspunktet var det heller ikke noe hun ønsket.

Likevel, det er lov å ombestemme seg og jeg fikk dele den reisen Hege gjorde med legebesøk, tenking, vurdering, godkjenningen som kom fra GID-klinikken på Rikshospitalet, designpuppene som etterhvert kom på plass og til slutt den endelige operasjonen. Og alt det medførte.

I arbeidslivet gikk Hege på en smell. En vond smell som hadde knekt mange av oss. Men å møte veggen, behøver ikke bety slutten. Å ha evnen til å ta seg selv i nakkeskinnet og heise seg opp igjen er avgjørende. Den evnen har Hege vist. For sin egen rekreasjon eller rehabilitering, helse og jernvilje til å gjøre noe med sin egen situasjon har hun selv tatt et tak som gir de fleste av oss bakoversveis.

Fra sitt hjem i Finsland, har hun etter lang forberedelse, syklet til Nordkapp. Dette har hun klart på tre og en halv måned. Hun har syklet delvis med en diger trehjulig og delvis med en tohjuling. Og hele veien har hun hatty med Buddy. En god gammel hund med stive bein og grå snute. Han har gått og løpt ved siden av Hege som har gått og syklet. Og ble det slitsomt hadde matmor selvsagt sørget for hvilke til ham, i en sykkelhenger som han kunne ligge i.

På Heges egen nettside, Jegerjenter, kan du lese litt reisebrev.
Facebook har det også dryppet inn litt meldinger underveis. Les og kos deg og bli rørt og imponert!
De har trosset vær og føre, de har oppdaget ferger som var blitt til digre undersjøiske tunneler, de har møtt venner og støtte. De har testet lavvuer og telt for produsenter, de har mekket sykler og overnattet ute og blitt intervjuet av lokalaviser underveis. Og de har sikkert slitt og kost seg om hverandre mer enn noen kan forestille seg. Og nå er de fremme. Fremme på Nordkapp. De har nådd målet. Jeg er skikkelig stolt av deg Hege, du er en flott venninne å ha.


3 kommentarer:

  1. Tusen takk for fine ord! Veldig glad for at jeg kjenner deg, vennen! Glad i deg, Siri! Stor klem fra Buddy og meg! :)

    SvarSlett
  2. Hear hear! Hege, du er rå! Det står respekt av de valg du har gjort, de bragder du har gjennomført, og den varme, vennlige personen du er! Er så glad for å ha truffet deg :-)

    SvarSlett
  3. Nå fikk jeg både ståpels og en liten tåre i øyekroken. Fantastisk gjennomført, Hege!

    SvarSlett