lørdag 4. desember 2010

Rosa og blå akebrett...

er overskriften på et debattinnlegg i Aftenposten i dag av Ingun Grimstad Klepp og Silje Skulstad, hhv. forskningsleder og vitenskapelig  assistent ved Statens institutt for forbruksforskning.
Jenteski

Jeg har lenge irritert meg. Rosa ski med pusekatter på (eller hva det er) og blå grrrr...tøffe-ski til gutter. I fjor skulle ungen for første gang få staver. Det eneste de hadde i den første butikken jeg var, var rosa. Ikke en gang på det området får barn være barn. De er blånisser og rosamafia fra fødsel og dette blir dyrket opp gjennom barndommen i alt de foretar seg.Jeg har tidligere ytret meg da debatten gikk om gutte- og jentebøker. Og har siden jeg fikk en gutt, snakket høyt og lenge om det store utvalget av jentetøy og tilsvarende dårlig utvalg av guttetøy. Nå har jeg funnet mine leverandører av denslags, så gutten min går fint kledd, han, synes jeg... men tilbake til rosa akebrett. 

Nei, vi vil ikke kjønnsdeling på sportsutstyr. Hvorfor skal vi ha det? Vi trenger det ikke? Og igjen; kan ikke barn på en eneste arena få være bran? MÅ de alltid være gutt eller jente?
Det er min vinkling på dette, selv om jeg vet debattinnlegget gikk på forbruk og arvemuligheter om man skulle få en av hver og sånn. Og javisst, hvilken jentunge vil vel ikke ha noe flott og rosa med blide tegninger på? Det hadde jeg villet hatt da jeg var jentunge - hvis jeg måtte-kunne velge mellom om det og en sinna blå-sort figur.
men jeg er ingen jentunge lenger. Jeg er mor og har en gutt som skal få lov å være gutt. For  all del. Men for det meste skal han få være barn enda noen år. 
Gutteski

 Bilder stjålet fra XXL selv om jeg ikke synes de nødvendigvis er de verste.

4 kommentarer:

 1. Jeg er veldig enig med deg! Og har tidligere skrevet et innlegg om rosa fiskestenger... :o)

  SvarSlett
 2. TAKK! Det der irriterer meg sånn. Vi skulle kjøpe langrennsstaver sist vinter og endte opp med de rosa, det var ingen andre i rett lengde å få tak i litt uti sesongen. Det er selvfølgelig kommersielle hensyn, produsenten tjener ikke like bra om vi kan la utstyret gå i arv fra søster til bror. For hvilken femårig gutt vil ha rosa ski med snøkatt?

  SvarSlett
 3. Godt det ikke bare er meg. Men vet du hva, Elisabeth... jeg tro min femåring hadde synes slike rosa hadde vært det gjeveste. Isteden ble det neongule... de passet jo så godt til de originale treskiene... not. I år har han arvet rødt og blått utstyr. Funker det.
  I dag så jeg forresten etter bilder til dette innlegget og fant rosa skistøvler, som het "princess". Er det mulig?

  SvarSlett
 4. Enig! Synes den rosa/blå-delinga bare blir verre og verre. Da gutta mine var små, kjøpte jeg ofte klær fra jenteavdelingen litt på trass (ikke sånn lys rosa, da, men lilla, oransje, turkis - hvorfor i all verden tror man at gutter kun skal ha marineblått og militærgrønt?! For sånn var det for bare noen år siden...) Uansett, klær fra jenteavdeling som lett kunne brukes til gutter, blir jo ødelagt pga skriften "Little princess" og "Sweet baby girl". Da KAN du jo ikke kjøpe det til gutta.

  SvarSlett