søndag 12. desember 2010

Jenter og gutter - og tre lys i dag

Min sønn har av og til kommet hjem med bestemte utsagn om hva jenter og gutter kan leke, med gjøre, kle på seg etc. Nei, han får ikke rosa sykkel med glitterdusker, jeg er kanskje reaksjonær der... men utover det, så får han vel gjøre hva han vil, mener jeg... Og vi har et ønske om at han skla få være barn og gjøre det han har lyst til.
Men ute i den store verden, der er det også påvirkning.
I morges, i morgenmørket og før mor hadde fått kaffe, så erklærte han at han ville bli jente. Mor samler seg, lengter etter et koffeinsjokk og spør hvorfor. Her er det stor forventning til i morgen og det første Luciatoget han skal gå i. Så jeg tenkte kanskje at han også ville gå først... naturlig nok, hvem vil ikke være Lucia?
Men neida, det var for å kunne slå hjul.Tre søte jenter ble navngitte som elegante mestrere av denne slåhjul-kunsten... vi snakket litt om hvorfor de kunne slå hjul (har øvd) og at ikke alle jenter kan slå hjul (moren hans) og så snakket vi om at jenter og gutter kan alle lære seg å slå hjul om de bare øver.
Men poden var ikke overbevist, Han var jo gutt og gutter bokser. (!)... så vi måtte snakke om at alle kan bokse, også jenter, og de kan bli gode om de bare øver seg.
Stadig ikke overbevist.
Så i dag morges i halv syv tiden, før kaffe og barne-tv, satt jeg sammen med femår, pålogget youtube og sammen beundret vi Espen Jansen i fristil og Cecilie Brækhus i en hel omgang.
Jeg håper det hjalp. Det vil vise seg..

Så i dag tenner vi tre lys. 
For en god venninne som har fortalt meg noe veldig hyggelig.
For Maja som må bli frisk.
Og for at barn - i form av gutter og jenter - skal få gjøre og oppnå det de vil og det de bestemmer seg for, og foreldrene deres som måtte støtte dem i dette.

Foto: adressa.no

8 kommentarer:

 1. He he, herlig morgenaktivitet...og jeg antar du mener barne-tv, ikke baren-tv, tji hi. Mor uten kaffe?
  Elsker Love actually, han avdanke rockern er den mest udnerholdende.

  SvarSlett
 2. Hahaha - rettet nå. Barnetv, ja - er det noe annet å gjøre tidlig tidlig om morgenen?

  SvarSlett
 3. Ja du får fortelle han at Therese slår ikke hjul, men derimot hennes eldre bror klarer det fint, kun fordi han har øvd til han klarte det:) Så søt da...hehe

  Siv

  SvarSlett
 4. Du sier noe, Siv. Jeg forsøker desperat å få han til å fortså at moren hans heller ikke får til sånn...
  De kommer hjem med mange rare tanker.

  SvarSlett
 5. Så bra, Siri. Jenter og gutter kan! Vi har "presset" superflinke-men-litt-redde jenta vår til å tenne adventslysa selv (sammen med Pappa) i dag (for det var det egentlig bare gutta som turte) - og da ble hun så stolt og glad!

  SvarSlett
 6. Hihi, nå ser jeg dere for meg, der dere sitter og ser på Brækhus som gruser motstanderen. Og Jansen i fristil. Hva skulle man gjort uten YouTube?

  Veldig bra skrevet, Siri!

  SvarSlett
 7. Regner med at mor i huset lærer gutten å slå hjul? Og blogger det helst i film versjon etterpå? :-)

  SvarSlett
 8. Turn er tingen! Og man slipper å skifte kjønn, også!!

  SvarSlett