søndag 15. februar 2015

Spiste seg ihjæl på fastelavnsboller


For nesten 250 år siden (244, for å være nøyaktig) så døde svenskekongen Adolf Fredrik av forspisning på Stockholms slott. Presis klokken kvart over åtte om kvelden.

Svenskekongen hadde satt til livs et kongelig aftensmåltid, bestående av kjøtt, surkål, neper, hummer, kaviar, varmrøykt sild og champagne. Om dette var det han pleide å spise, vites ikke... men dessert... Kongen var ualminnelig gald i "hetvegg", eller semlor. Et kremfylt bakverk, som minner om fastelavnsboller. Ifølge overleveringene skal han denne kvelden ha fortært ikke mindre enn fjorten semlor, før han falt død om.
"Magen var stor och utwigdad, til utseende rødsprengda" står det i obduksjonsprotokollen. 
Ettertiden har gitt Adolf Fredrik et rykte om at han var en svak regent, men han betegnes også som en kjærlig familiefar og en gjestfri vert. Valgspråket hans var "saluspublica salus mea" - statens velferd er min velferd.

Denne teksten er omtremt avskrift fra Aftenposten. Ikke behov for omskriving... men det er på sin plass med ei lita krembolle for Adolf Fredrik i kveld kl. 2015.
Alle vet hvor mektig 1 slik bolle er... ikke rart han daua av 14...3 kommentarer:

  1. Fjorten ? Milde himmel ... Jeg har spist èn. Og så en til, men den var uten krem. Fjorten ?? Steike.

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett
  3. Jeg orker ikke tanken på én bolle med krem engang (bolle? Ja takk. Krem? Nei takk!) Bare tanken på fjorten! Stakkars mann.

    SvarSlett