tirsdag 9. september 2014

Hvor mye veier ditt barns skolesekk?

Ikke for å drive reklame, men det var nå en fin illustrasjon på det jeg skriver om i dag...
Jeg og guttungen skal sykle eller gå hver dag til skolen. Det er sånn at jeg følger ham til skolen, og så går eller sykler han ofte hjem alene. Vi har fått en god rutine på det. Den varme, fine høsten har hjulpet godt; det er lettere å sprette avgårde i morgensolen enn en grå og våt tåke - som i dag.

Jeg føler at det er lett å skli ut. Og det er jeg som må kjenne på det, han setter seg helst inn i en bil, kan jeg love. Men gå er verre enn å sykle, så det blir ofte det.
I dag pakket jeg og bar sekken hans ut i gangen. (dette er noe han alltid har gjort selv, må bare få si det!) Den inneholdt vanlig mengde leksebøker, matboks og drikkeflaske. Og jeg undrer meg. Undrer meg på om dette virkelig er bra for barna. Ja, han har riktig sekk i riktig størrelse og riktig tilpasset. Men herregud så tung den sekken er!

Han har da også vondt i nakken.
Det forstår jeg. Hadde jeg syklet med en så tung sekk på ryggen, så hadde jeg også fått vondt i nakken. Dette er et tilbakevendende tema, han klager faktisk endel på det. Det er ikke hovedgrunnen til at jeg egentlig er imot lekser, men det betyr også noe. For det er mange kilo bøker som slepes frem og tilbake hver dag. Samtidig vil vi jo at ungene skal bevege seg, kjøre mindre bil, bli selvstendige - så selvstendig man kan bli på en skolevei... det er ikke lett, det der. Jeg synes ikke det, i hvert fall.
Vi kan hjelpe med å ha riktige sekker og riktige størrelser og sånn. Vi kan følge med på og ta eventuelle grep ved nakkevondt.
Men hva annet kan man gjøre? Og ja, vi bruker leksehjelp som avlaster noe.
Jeg synes det er vanskelig. Og jeg synes det er mye som er tøft med å være fjerdeklassing i dag.

Ikke for å drive reklame, men jeg ser mange barn med sekker som er for små (holder et år til!) og for store (skal vare noen år!) og er feil tilpasset. Jeg tenker dette er et minimum av hva man bør gjøre. Ryggen til barna våre skal holde i mange tiår til... Ja, sekker er dyrt, men jeg mener det er verdt det, tross alt. 
Beckmann sekkeskole

3 kommentarer:

 1. Enig i at skolesekken kan være tung, og at det er viktig å ha en god sekk i riktig størrelse. Jeg ser mye dårlige greier når jeg en gang i uka går med min datter. For liten sekk, ødelagt sekk, eller sekk som er heeelt feil justert. Husk å bruke både reimen over brystet og den over hofta. Det er kanske ikke optimalt å sykle med en sekk som er tung? Kanskje de er laget for å gå med? Men mange sykler jo til skolen, og det er kanskje vanskelig å ha den bakpå sykkelen... noen burde finne opp noe lurt her kanskje? Uansett, se på timeplanen hvilke bøker som skal med til hvilken dag. Hos oss er det også slik at enkelte bøker kun skal brukes hjemme. Sjekk med læreren. Så får vi håpe på minst mulig ryggskader.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi legger igjen bøker på skolen som ikke skal brukes hjemme. Alt er justert og festet, det er ikke det, det er vekten. Å gå er mye verre. For det første hater han å gå, så innstillingen er mager... men han sier også at da er det tungt og vondt lenger.
   Dessuten er det snart ikke leksehjelp og SFO lenger, og da må de klare seg selv. Alt må med hjem og alt må tilbake.
   For å si det slik, det er lett å be mor om en biltur når det kommer gymbag i tillegg.

   Slett
 2. Kanskje er det for mange forskjellige leksjoner om dagen. Andre materialer er nødvendig for hver. Jeg tror for oss i skolesekk er for tung... også :-( Det er ikke bra for barn.
  Takk for besøket med meg. Ha en fin uke... hilsen til deg og område Oslo fra Viola

  SvarSlett