torsdag 24. januar 2013

Hva er hva?

Barn er forskjellige, mennesker er forskjellige. Vi har ulike reaksjonsmønstre på på ytre og indre påvirkninger. Når barn blir større, vil det også innvirke på hvordan de reagerer; en fireåring og en syvåring får (forhåpentligvis) ikke samme reaksjon på å bli nektet sjokolade midt i uken.

Vi har et migrenebarn. Avhengig av hva slags migrene, hvor han er i anfallet eller om han er i en periode med "bare" sløvhet, viser reaksjonsmønstrene seg som en studie i ekstremt dårlig oppførsel.

Vi er en migrenefamilie, og en av husreglene er (må være!) at selv om du er dårlig, hudløs, sår og lei deg og har vondt, så må du faktisk oppføre deg. Man kan ikke i en familie sitte og glefse ved bordet, slenge dritt, såre andre - selv om man er syk. Dette gjelder for voksne og barn.

Men - det er alltid et men...
Hva er en trassig syvåring med sinte følelser? Hva er migrene?
Ok, følelser skal man forstå, enten de kommer av migrene eller alt annet.
Oppførselen kan man forstå, det betyr ikke at vi kan akspetere.

Sukk og stønn når mor serverer middag fordi man ikke er fornøyd med menyen, aksepteres ikke - samme hva årsaken er.

Raserianfallet som følger når det blir spill- pc-nekt i to dager, settes nok på kontoen for utagering med migrene i bunnen. Men hva som er hva, må vi mange ganger gjette oss til.
Ikke for at det er lov å oppføre seg dårlig, men fordi vi må vite hva som skjer og hvordan signaler skal tolkes. Og ikke minst, han må lære seg å håndtere dette selv, kjenne signaler og symptomer, vite hvor ting kommer fra.
Ethvert raserianfall fra en syvåring, har nemlig en liten lei seg syvåring inni.
Det tror nå jeg i hvert fall.
 
Særdeles tøff i trynet allerede som treåring


2 kommentarer:

 1. Vanskelig balanse, helt klart. Og hvertfall når de er så små at de ikke helt vet selv hva som rir dem. Er det noen mulighet for at han kan vokse av seg migrenen når han har fått det så tidlig?

  SvarSlett
  Svar
  1. Dessverre er ikke det noe vi kan forvente. Vi har dette alle sammen, og flere besteforeldre, tanter og sånn er også av samme ulla. Det vi er kjempeglade for, er at han fikk det diagnosisert som veldig liten og at han alltid har hatt det og dermed kan snakke og fortelle og håndtere det fint selv.

   Ellers er jeg helt sikker på - og nevrologen vår er med meg - at mange migrenebarn blir feildiagnostisert med adhd. Mange av symptomene kan for utenforstående være ganske like... faller ut, utagerende, ukonsentrert, rastløshet osv. Det er altfor lite kunnskap om migrene, og da særlig barnemigrene.

   Slett