mandag 19. november 2012

Verdens toalettdag

Det er en Verdens toalettdag, og det er idag, 19. november. I den anledning skriver Einar Melheim, direktør, og Toril Hofshagen, assisterende direktør, begge i Norsk Vann, inn et lite innlegg i Aftenposten som jeg her gjengir i sin helhet. For selv om jeg elsker tiss- og bæsjkomikk like godt som andre, så er dette viktig.

Jeg forsøker selv å være flink, men sliter med enkelte "hygieneprodukter"... innrømmer det. Vi ferierer i Hellas hvert år, der skal ingenting i do. Og det er faktisk helt uproblematisk. Så hva er problemet her hjemme...?

I alle fall, tenk litt ekstra når du sitter på en ren og pen do i dag, ikke alle er like heldige. Her får du hva Norsk Vann sier:


I dag, 19. november, er det Verdens Toalettdag. Norsk Vann benytter anledningen til å oppfordre alle til å vise dovett og ikke kaste avfall i toalettene. Det er sendt ut både kronikk og pressemelding med dovett-budskap.
Verdens Toalettdag markeres 19. november hvert år. På verdensbasis mangler 2,5 milliarder mennesker tilfredsstillende toalettfasiliteter, og dette fører til ufattelig mye lidelse, sykdom og død. Norge kan gjøre en forskjell gjennom kompetanseoverføring og bistandsmidler.

Her hjemme på berget har de fleste innbyggerne gode toalettløsninger, men ikke alle viser tilstrekkelig dovett. Det kastes mer og mer avfall i toalettene, og det kan gi tette ledninger, oversvømmelser og rotteplager både hjemme hos deg selv og andre steder.

Det er bare tre ting som hører hjemme i do: Tiss, bæsj og dopapir. Hygieneprodukter, våtservietter, q-tips og annet avfall som oppstår på badet, skal i avfallsbøtta. Fettrester fra matlaging bør stå til det stivner og så kastes sammen med matavfallet. Maling, løsemidler og kjemikalier skal leveres til mottaksstasjon for farlig avfall.

På Verdens Toalettdag lanserer kommunene og avløpsrenseanleggene i Oslo-området en spennende dovett-kampanje. Det vil blant annet stå et 4 meter høyt dotårn på Aker Brygge hele den uken, som viser hva som kan skje hvis man ikke viser dovett. Det vil være utdeling av doruller og dovett-regler, besøk i barnehager med dovett-eventyr og sang med mere. Se www.dovett.no for nærmere informasjon.

Toalettbesøk gir ofte anledning til refleksjon og ettertanke. Vi håper alle har tid til å ta seg en liten tenkepause på do på Verdens Toalettdag. Tenk hvor heldige vi er som har velfungerende toaletter. Tenk hvordan DU kan vise dovett.

Se mer informasjon i kronikk og pressemelding fra Norsk Vann:
 
Kronikk om Verdens Toalettdag
 
Pressemelding om Verdens Toalettdag

2 kommentarer:

  1. Jeg burde ha skrevet et drittinnlegg i dag, skjønner jeg...

    SvarSlett
  2. Ha ha ha, er det verdens toalettdag på navnedagen min!? Huff.

    SvarSlett