onsdag 31. oktober 2012

Digg eller deng?

Så kommer feiringen alle elsker å hate; den amerikanske Halloweentradisjonen. Og Facebookgrupper som oppfordrer til å gå julebukk istedenfor. 

Ok, for det første; man har aldri gått julebukk i Norge i oktober, så hvorfor det ene skal gå på bekostning av det andre, forstår jeg ikke. Det blir som å velge mellom St.Hans og bursdag?
Vi går julebukk her i huset. Ungene er utkledd, som smånisser riktignok, men synger og får kanskje en julegodt. Tradisjonen om at de voksne skal ha dram... vel, det må vi nok minne folk mer om.

For det andre; Halloween er ikke en amerikansk tradisjon - opprinnelig i hvert fall. At den der har blitt raffinert og utviklet som en skrekkelig kommersiell feiring, er nå så sin sak.
Men - her stjeler jeg fra Wikipedia):

Halloween har sin opprinnelse i keltiske, førkristne og katolske tradisjoner, ført til USA på 1800-tallet av irske immigranter; mange av elementene fra keltisk kultur har overlevd i dagens utforming.

Halloween har på 1900-tallet særlig blitt markert i USA der utkledde barn går fra hus til hus og tigger godteri med ordene trick or treat. Rundt millenniumskiftet begynte også skikken å bli utbredt i andre deler av den vestlige verden. Norge hadde inntil for noen år siden ingen tradisjon for slik feiring, men amerikanskinspirert halloween ble introdusert i noen miljøer på slutten av 1990-tallet. Donald Duck-tegneserier og amerikansk populærkultur har trolig bidratt til å gjøre fenomenet kjent for et større publikum. Videre hadde minst en engelskbok stykker om feiringen på 80-tallet. De siste årene har det vært knyttet enkelte volds- og hærverksepisoder til amerikansk Halloween-feiring i Norge.


Her i gata, så kler ungene seg ut, går noen sammen, alltid i følge med en eller flere voksne, og de får kun gå til folk minst en i gjengen kjenner. De legger litt innsats i å kle på seg (billigkjøpte kommerse kostymer) og koser seg med å være ute når det er mørkt. Et tilstøtende nabolag setter ut lykter på fellesområdet hvor de voksne samles. Kos.
Stoe unger med utrakte rimiposer på tiggerferd har jeg ikke spesielt sansen for. Om man ikke har penger til å kjøpe kostymer, kan man i det minste lett klippe seg en maske av et ark. Litt innsats, liksom!

Uansett kan dette være en koselig aktivitet i høstmørket, tenne lys og lykter, kle seg ut, ut på gata og treff naboene. Gi godterier hvis du vil, slå av lyste og ikke lukk opp hvis du ikke vil. Feiringen er kommet for å bli, hvor kommersiell den skal være bestemmer du selv. Få det gode ut av det - og husk julebukken i romjulen.

Og fredag er det stor Halloweenfest på SFO - det gledes!3 kommentarer:

 1. keltisk! Ok, litt mer spiselig. Men lurer fortsatt på HVORFOR, hva er det som markeres/feires?

  Store bøller med Rimi-poser er ukult.

  SvarSlett
 2. heheh, ja det er jo en tradisjon som har kommet litt brått på. Jeg er født på 80 tallet men innser jo nå at med skolebarn er det vanskelig å holde igjen. Jeg var med og gikk i dag, og syntes det var veldig koselig faktisk. Må svelge noen kameler :) Men nå var jo barna snille da, noe annet hvis de bøller...

  SvarSlett
 3. Bare snille, koselige barn sammen med voksne som kommer til oss :) De takker pent for godteriene og er søte/skumle kledd ut og sminket. Herlig - nytter ikke å sitte å kalle det for kommerstradisjon - hva har julen blitt da?? med julemarsipan i butikken fra september ?? kommers har det meste blitt - like it or not. Ja til fargerike feiringer i høst/vintermørket:)

  SvarSlett