torsdag 25. oktober 2012

Barn og mat. Siri er forbanna!Eller provosert. Watever. Hva jeg snakker om er Bama og Godfisk sine reklamer. Disse har som formål å formidle grønnsaksglede og fiskeglede til barn. De er fulle av gode, javisst, tips for oss foreldre om hvordan ha et godt og sunt kosthold i familien, inkludert barna.
Det jeg er forbanna for, er at ordlyden i reklamene. Fisk og grønnsaker problematiseres. Det er uttrykk som "barn liker ikke fisk! og "vi vet hvor vanskelig det er med barn og grønnsaker".
Nei. Jeg vet ikke det.
Barnet mitt vet ikke det.
Eller visste.

Jeg er fullstendig klar over at mange barn ikke "spiser fisk og grønnsaker". Jeg tror absolutt at mange kan dra nytte av gode tips og enkle oppskrifter. Nå tror jeg at mye av denne vegringen er tillært, og dette er kanskje kjernen i at jeg er provosert. For selv når man skal ha gode reklamer og en positiv vinkling på fisk og grønnsaker, så lærer man først bort at dette er et problem.

For all del, jeg heier på både Bama og Godfisk. Men hvorfor presentere dette som et stort problem.?
Hva med litt positivt redefinering? 
Disse reklamene sendes på tidspunkt hvor barn får dem med seg. 
Kanskje er det barn som digger både laks og erter. Helt til de får en idè om det kanskje går an å tenke annerledes. Og protestbølger sitter ikke langt inne hos barn. Det er ikke alltid forskjell på å ikke like og ikke å ha lyst på. 

Hvorfor lager forresten ikke Bama og Godfisk reklame for barn som sendes i barne-tv tiden?
"Hei, har du smakt ertebelg Og sett inni dem?" Og så bilde av en vanlig gutterønner som slafser i seg erter etter å ha utforsket dem inni. Eller tomater og gulrøtter. Neper, det er en ganske fin og mild smak for barn - og voksne.
"Hei, har du sett denne fisken, ser du denne har skjegg! Har du smakt den? Hvor mange forskjellige middager kan du lage av torsk?" (og med Lofottorsken i bakkgrunnen)

Min gutt har mat han ikke spiser. Og hvor vi kan si at ok, dette er reelt. Jeg har også ting jeg ikke liker å spise. Men vi har aldri skåret alt over en kam, fisk er ikke fisk og grønnsaker er ikke grønnsaker. et smaker forskjellig, det er ulike sorter og smaker og tilberedningsmetoder.
Derfor akspeterer vi at han ikke liker purre, for han spiser blomkål og brokkoli. Skjønner? Det blir ikke probematisert. Derfor synes jeg det er helt unødvendig at Bama og Godfisk gjør det også!


Dessuten er vann over grønnsakene og koke dem akkurat passe faktisk. Noen ganger. Ren smak er enkelte ganger helt fortreffelig. Å smake forskjell på en rå og en passe forvellet og ihjelkokt gulrot for eksempel. Det er en myte at "sunn smak" alltid skam kamufleres. Hvordan skal den oppvoksende slekt noen gang lære seg hva en god råvare er
Når grønnsaksspising blir presentert med bilde av en skeptisk og sur unge og en gulrot... vel...det er da bare en gulrot!

Igjen; det er flott at Godfisk og Bama kjører på med tips og oppskrifter. Det er vinklingen og problematiseringen jeg synes er helt forkastelig. Men kanskje det selger inn til voksne?


8 kommentarer:

 1. ÅH! Du har så RETT!!! Eg og mannen min har hissa oss opp over desse reklamene; og sagt at "dette gjelder ikkje oss!". Våre to barn elsker fisk og grønsaker. Vi over fire år får såvidt karra til oss ein liten brokkolibukett og eit halvt laksestykke før resten er fortært av sultne munner og "nam, nam". Kvifor problematisere? Heldigvis er våre unger for små til å sjå reklameTVkanaler - men eg er redd det kjem ein dag der de har forstått gjennom andre sin reaksjon at fisk - DET er noko vi "barn" ikkje skal like. Tull, tull, tull!!!

  SvarSlett
 2. Helt enig med deg. Hos oss er de gode på fisk og middels til dårlige på de fleste grønnsaker. Men de er på vei opp, faktisk, niåringen eter salat (så lenge han slipper "saus"), ellers like de brokkoli og blomkål og rå gulrøtter. Hun midterste.... hm. Men det kan jo komme seg!

  SvarSlett
 3. Hørtes ganske merkelig ut denne reklamen. Har ikke sett den ennå, men jeg er helt enig med deg. Hva med å sende innlegget til Bama og Godfisk?

  SvarSlett
 4. Supet at du påpeker dette! Det er noe jeg også reagerer stadig på, og kanskje er det speseilt her i Norge. Vi snakker hele tiden om mat barn ikke liker - maten barna elsker å hate.... og se, så flink han/hun er når de spiser mat de selvsagt skal spise. Jeg skrev en gang noen råd til "kresne" barn om hva de skulle gjøre med foreldrene sine - det er som regel foreldre som mener og tror at barn ikke liker ditt og datt, og derfor får ikke barn servert grønnsaker og fisk de i utgangspunktet liker godt. Så stå på! Vi trenger ikke godta slik markedsføring, selv om det selger til voksne.

  SvarSlett
 5. Jeg har heller ikke sett reklamen, men er helt enig med deg.

  SvarSlett
 6. Enig med deg! Fisk behøver ikke automatisk bety at det er noe vondere mat enn annet.

  SvarSlett
 7. Enig med deg, Siri. Nå er de ganske grinete på både fisk og grønnsaker her i huset. Men som du sier, mye er nok innlært. Helt unødvendig av Godfisk og Bama å problematisere.

  SvarSlett
 8. Hei Siri!

  Tusen takk for at du både deler dine tanker på bloggen, og med oss i Godfisk. Du sier at du er forbannet, provosert eller «whatever». Håper du tar det som en kompliment når jeg leser engasjement ut av dette, for jeg synes både innlegget ditt og kommentarene under er inspirerende. Du skriver at du heier på oss, og det tror jeg virkelig på etter at jeg har lest dette.

  Det du tar opp er viktig, fordi undersøkelser tyder på at vi tar med oss matvanene vi får som barn, videre i livet, og da gir vi dem videre til neste generasjon. Derfor har vi gjort mange undersøkelser i norske familier for å få mer kunnskap om hvordan det kan komme mer sjømat på middagsbordet, slik at vi lager positive spiraler for denne og neste generasjon. Det viser seg at noen myter lever litt for godt. En av dem er at det tar lang tid å ha fisk til middag, en annen er at barna ikke liker fisk. Jeg er glad for at du og flere med deg bekrefter akkurat det vi i Godfisk vet, at dette bare er en myte. Vi tror at barn liker fisk, og enda mer hvis det blir litt på deres premisser, for eksempel med litt spennende oppskrifter. Derfor har vi valgt å utfordre denne myten, og fra mange foreldre har vi fått tilbakemeldinger om at de nye filmene våre treffer rett inn i deres hverdag. Hensikten med filmene er at vi voksne skal utfordre oss selv, nettopp som du også hjelper oss med i bloggen din, på hvilke holdninger vi egentlig styrer etter når vi velger middagsmenyen. For det er nok voksne vi må snakke til, ettersom TV-reklame rettet direkte mot barn av mange gode grunner ikke er tillatt i Norge. Slutten av filmene, der kokken serverer sin inspirasjon inn i barnefamiliens hverdag, er et forsøk på nettopp det du kaller positiv redefinering etter at vi først har satt ord på myten.

  Og så: En ting har du helt rett i, og jeg er så glad for at du tar det opp. En fisk er ikke en fisk, verken for oss voksne eller for barn. Hvis barn ikke liker laks, så kan det jo godt hende de liker torsk – eller omvendt. For det er jo, nettopp som du sier, ulike sorter, smaker og tilberedningsmetoder. Jeg har mange ganger undret meg på hvorfor mange sier at «i dag skal vi ha fisk til middag», men aldri retten de skal lage. For vi sier jo at «i helga blir det taco»…

  Igjen tusen takk! Jeg kan love deg at de tankene du deler her vil være noe vi tar med oss i det videre arbeidet for at barn, og voksne, skal spise mer deilig sjømat. Ta mer enn gjerne kontakt med oss igjen.

  Beste hilsen fra Marit, sjefen i Godfisk (litt mer formelt kalt markedssjef Norge i Norges sjømatråd).

  SvarSlett