tirsdag 31. januar 2012

Søndagsåpne butikker

Camden market - London
Forrige helg tok jeg en skitur ikke så veldig tidlig en lørdags formiddag. Det var forholdsvis lite folk i løypa, stort sett folk på skikkelig fort-trening og singelvandrende som meg selv. Lite familier. Det fikk meg til å tenke på debeatten som har vært i vårt område i det siste; skal vi ha søndagsåpne butikker?
Skal vi ha tilgang på alt forbrukersamfunnet har å tilby hver eneste dag i uken? Og påvirker dette tiden vi tilbringer sammen med familien? Alle de familiene som går i kø i skiløypa hver søndag, hvor er de lørdager? Oki, jeg har observert en god del av dem på Alnasenteret... eller andre forbrukeraktige steder og opplevelser. Er det sånn? At shopping er lørdagsaktivitet og søndag er butikkene stengt så da har vi ikke noe annet å gjøre enn å være ute i naturen?


I helgen var det sånn for oss. Spørsmålet er bare; hvordan hadde det vært om butikkene (les: sentre med alle tilbud) hadde vært åpne søndag? Tja, en gang på gang utsatt tur på IKEA en kjedelig søndags ettermiddag, kanskje? Eller den familiære handleturen? Hadde man kanskje hatt jevn strøm i marka begge helgedager isteden for megatrøkk den ene dagen?


Da jeg vokste opp, stengte butikkene klokken 17 på hverdager, 19 på torsdager og klokken 13 på lørdager. Jeg kan ikke helt huske at vi manglet melk eller poteter eller dopapir av den grunn. Vi fikk julegaver også. Selv om butikkene ikke var åpne søndagene før jul.
Ja, samfunnet har endret seg og hjemmeværende mødre og alt det der. Men kan det også hende at vi ikke lenger kan planlegge? Fordi vi ikke er nødt til det? Er det sånn at vi er så bortskjemte at vi til og med handler til overpris på 7-11 søndager fordi vi ikke gadd handle lørdag?


Jeg synes fortsatt det skal være en felles fridag. (unnskyld alle dere som må jobbe i helger, sykepleiere og dere på bensern og sånn) Vi har godt av en hviledag. Hvor vi kan velge å være sofagriser, ha søndagsmiddag i fred og ro og være sammen med familie  og gå tur på ski eller ikke. 
Ja, vi handler også søndager - både potet og julegaver. Jeg elsker hagesentre på en rolig søndag og jeg er ikke bedre enn at jeg også kan oppdage ting jeg har glemt og gjerne skulle hatt en vanlig butikk åpen. Men jeg synes ikke jeg trenger det for det. 


Synes du vi trenger søndagsåpne butikker som i Sverige? Og benytter du deg av de tilbud som er i dag?

Charlottenberg shoppingcenter. Nesten alltid öppet.

9 kommentarer:

 1. Nei takk. Trenger hvile. Ikke flere åpne butikker.

  SvarSlett
 2. Trenger og trenger...

  Hmm, kjenner at jeg ikke blir helt enig med meg selv her. Jeg er veldig glad at jeg slipper å jobbe i helgene selv og da burde jeg vel strengt tatt tenke på andre også. Samtidig hadde det vært deilig å hatt MULIGHETEN til å handle når en vil.

  Hmm, tenker litt til, jeg...

  SvarSlett
 3. Jeg er dobbeltmoralistisk jeg - stikker innom både ei brustadbu om det er nødvendig og ja, jeg har handlet både mandler og julegaver på søndager før jul.
  Men jeg vil ikke trenge det. Jeg synes vi trenger en hviledag. Spesielt i vårt tilgjengelighetssamfunn.

  SvarSlett
 4. Ja til søndagsåpne butikker!
  Syns ALT burde vært åpent syv dager i uken! =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo svært praktisk da... kan ikke nekte for det.

   Slett
 5. Alt bør være oppe alltid! Om noen vil jobbe da så klart og om folk handler - men det viser seg jo fort. Var i USA i sommer og der er alt oppe alltid - utrolig digg! Jeg vil handle når det passer meg:)

  SvarSlett
 6. ja til søndagsåpne butikker

  SvarSlett
 7. ja til søndagsåpne butikker

  SvarSlett