mandag 1. desember 2014

Nå starter allergisesongen!Allergisesong nå? Jepp. Og for mange mennesker den verste, mye verre enn pollensprettet på våren.
Nå er juleblomstene i butikken, alle pøser på med nøtteskåler, julestjerner, klementiner... og for mange innebærer det å måtte være hjemme i desember. Alternativt forsøke seg ute blant folk, og risikere langvarig sykdom som lungebetennelse over jul og utover nyåret.

Julestjerner er den store synderen. Dette er en billig blomst alle må ha, "det blir ikke jul uten"-blomsten som pøses ut hos Plantasjen, i blomsterbutikken og på Rimi, Personlig liker jeg den ikke. Ikke fordi jeg er allergisk, men fordi jeg synes den er stygg, men det er en annen sak.
I samme kategori som julestjernen, har vi amaryllis, tulipaner og asalea. Ikke så kraftige allergener, men nok til at mange ikke kan være i samme hus som dem.

Og det er jo jul og julebordsesong. Så vi dæsjer på litt ekstra av godparfymen og går på fest.
Det blir også en ekstra belastning for de som reagerer på sånt. Og det er flere enn du tror.

Så hva kan du og jeg gjøre? Det er ganske mange mennesker som ikke går på besøk, ikke deltar på julebord, ja, det er mange som ikke en gang kan spise i kantinen på jobben pga julepynting.
Hvis vi må ha på parfyme, ta den på før du går hjemmefra og ikke spray på ekstra i løpet av kvelden.
Oppfordre og si fra at på arbeidsplasser, trenger vi ikke julestjerner. Det går an å pynte med små pottetrær, gjerne kunstige. 

Hvis du får noen på besøk du vet er allergiske, ikke flytt julestjernen din inn i et annet rom. Det er ikke sånn at det fungerer med "ute av øye, ute av sinn".
Vær lydhør for hva folk sier og forteller deg. Og ikke ta for god fisk at selv om du ikke vet om noen som er allergisk, så betyr ikke det at de ikke er det. Det er flaut og pinlig å være festbremsen, ikke alle sier noe. Det er ikke bare å ta en ekstra allergipille, så går det greit.
Jeg vet folk som blir møtt med "littegrann går sikkert bra." Nei, det gjør ikke alltid det.

Tenk på neste gang du går på Rema eller Rimi alle de blomstene som står ved inngangen. Mange får ikke kjøpt mat en gang, fordi de ikke kan passere alle blomstene uten å bli syke.

Tenk litt på det. Ta hensyn. Jeg ønsker alle en fin førjulstid.2 kommentarer:

  1. Kjære Siri! Takk for at du skildrer allergihverdagen min. Og takk for at du lytter og tar hensyn. Klem!

    SvarSlett