onsdag 10. desember 2014

Måtehold i førjulstiden

Da jeg vokste opp - i en annen tid - var ikke forbrukersamfunnet på langt nær det det er i dag. Vi hadde ikke så mye penger å bruke, det er så, det gjaldt kanskje alle. Derfor hadde vi en hel annen edruelighet i forhold til forbruk, mat og varer. Vi sparte til det vi ønsket oss og mye av det vi trengte ble julegaver og bursdagsgaver.
I dag er ting annerledes. Ja, vi har mer penger, men vi har også dårligere evne til å glede oss, vente, ønske oss. Behov og ønsker skal tilfredsstilles umiddelbart.
Her i huset er vi ikke så mye bedre, selv om ungen har fått vinterstøvler og boblebukse i bursdagsgave.
Særlig før jul, forsøker vi å justere ned forbruket. Ikke veldig lett med en bursdag i familien, men det lar seg fint gjøre. Vi har alt vi trenger og enda litt (mye).

Det samme gjelder maten.
Jeg hører om så mange som er skikkelige matleie når vi kommer til julaften. Det er julebord ute og julemat hjemme, jeg mener ribba er til salgs fra oktober og november, har ikke holdbarhet til jul en gang. Klart det er både fristende og godt!


Vi kjører derfor et enklere kosthold nå før jul. Det er supper og fiskeboller. Og selv om vi ryker på en julepølse i ny og ne, så er vi bevisste. Kakene og godteriet fra siste helg da vi feiret bursdag, er spist opp. Nå er det klementiner og grøt som gjelder. Både havregrøt og julegrøt. Her bakes ikke flere runder av en julekake, bare fordi første batchen blir spist opp med en gang. Det spares til jul. Det er ikke snakk om å kjøre full fart med alskens julepålegg allerede nå, vi venter til jul. Selv om jeg må innrømme at det ble ei lita pakke sylte for en uke siden.


Forventning, glede seg til... det er for meg en del av julen. Julaftens morgen er huset pyntet til trengsel. I adventstiden holder det i massevis med blomster og lys og en engel eller to i en krok, samt en lyslenke eller to.

Hvis vi stivpynter huset og tar inn juletreet og allerede nå har spist julemat i to uker, hva er det igjen til jul da? Pakker og trange strømpebukser?
Jeg er overhode ikke imot et julebord eller tre - eller å kose seg i førjulstiden. Jeg vil bare spare på alt det fine med julen, til det blir jul. Og jeg kan love at etter noen uker hvor forbruk og mat er skrudd litt ned, da smaker julen og julematen så uendelig mye bedre.


Snart snart!


4 kommentarer:

 1. Veldig enig med deg! Alt skal gjøres på forskudd, man har ikke tid til å vente på noe. Jeg synes det er ordentlig trist. Her er det adventstid nå, jula starter på kvelden på lillejulaften.

  Min lille innrømmelse dreier seg om marsipan. Det er jeg så glad i at jeg ikke helt klarer å hisse meg opp over julemarsipanen som er i salg fra høstferien... ;-)

  SvarSlett
 2. Hjertens enig! Advent er advent og det er kjempekoselig , nesten koseligere enn selve juleuka synes jeg. Masse levende lys og ei tid med mye sosiale happenings, mekking av kaker og julegodter som settes raskt bort i kjellern så de ikke skal spises opp før jul. Bittelille julaften fylles det opp med nisser , juletre og det hele for da begynner jula! Mitt motto er at man skal ikke behøve å tørke støv av julepynten, da har du hatt den fremme for lenge! God advent og god jul når den kommer :-) Mvh. Gro ( som også vokste opp på skedsmokorset)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så morsomt, Gro - kanskje vi kjenner hverandre. Korset er jo bare en liten landsby ;-)

   Slett