mandag 20. oktober 2014

Kontantløst samfunn?

E24 skriver at norsk finansnæring regner med at Norge er fritt for kontanter om 5 år. 
Hæ? Eller "serr???!!!" som kidza sier.
Dette handler om at hver og en av oss bruker mye mindre kontanter. Selv til småkjøp, bruker vi kort. 
Gjør vi? Ja, "I Norge utgjør kontanter fem prosent av betalingsmidelene i samfunnet og fire prosent av husholdningens pengebruk."

Jeg begynte å tenke.
Når bruker jeg kontanter?
Jeg pleier faktisk å ta ut noen kontanter, jeg synes det er litt mer oversiktlig. På kontoen min skjer det av og til ting jeg glemmer eller mister kontrollen på. Og jada, jeg vet at denne kontrollen er ganske enkel å skaffe seg... men altså... i alle fall.

Jeg betaler ofte med kort også, altså. Men... litt dommedagsprofet nå... hvordan skal man betale for kakebokser ungene selger til inntekt for leirskole?
Hva med de minste og økonomiopplæring?
Hvordan skal vi betale 20,- for grøt på juleavslutningen?
For ikke snakke om loddene?

Artikkelen ligger her.

Og det er et kappløp jeg ikke har behov for å vinne over svenskene.
Hva med deg?8 kommentarer:

 1. Enig med deg, kan ikke se for meg at vi blir helt kontantløse. Inntil nylig hadde de ikke kortautomat i kantina på jobben. Kan ikke se for meg at loddsalget på skoleavslutninga vil foregå med automat, nei.

  SvarSlett
 2. Ja til kontanter :) Selv om jeg er litt sløv noen ganger og leter gjennom lommer og vesker når loddselger eller avissselger kommer på døra... Og hvor skal det da bli av ungenes sparebøsser?

  SvarSlett
 3. Helt enig med deg! Jeg også tenker på unger som skal lære verdien av penger og på alle som selger lodd, kakebokser og andre ting til inntekt for skoleturer, korps og idrettslag.

  Og hvordan skal det gå med alle loppemarkedene som er en livsviktig inntektskilde til mange organisasjoner som baserer seg på frivillighet?

  SvarSlett
 4. Jeg er kanskje en av de som ikke synes utviklingen går fort nok. Det er så mange ting vi har teknologi til å utføre, men som allekevel henger etter. Jeg må f.eks daglig ta flere hundre utskrifter som skal arkiveres i PERMER på jobben. Jeg håper løping fram og tilbake på printerromet tar slutt innen min levetid;)
  Så til kontanter. Synes dere virkelig at skolens loddsalg er et tungtveiende argument for å beholde kontantene? Det blir færre og færre områder hvor det er nødvendig med kontanter. Jeg tror også at barna kan lære seg verdien av penger uten å holde i dem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det tror jeg nok også. Men det krever uendelig mye mer. Tror du fx alle disse på Luksusfellen hadde vært der om de hadde måtte forholde seg til en bunke sedler? Ja, alt går, men jeg skjønner ikke hvorfor.

   Skolens loddsalg er nå en ting, tannfeen en annen ;-) men ja, jeg tror vi trenger kontanter. Når man ser folks holdning til penger som å betale inn på forhpnd etc, så er jeg ikke imponert over evnen rundt omkring.

   Slett
 5. Jeg betaler mye med kort og finner det enkelt og greit, men litt kontanter bruker jeg å ha til småting.

  SvarSlett

 6. Jeg tror ikke at det kan bli helt kontantfritt. Små pengegaver, lotterier, mynten til handlevogna.

  SvarSlett
 7. Så å si alle er for kontanter. Det er realiteten. Men folk flest backer ikke opp sitt engasjement for kontantene. Det er tilbud og etterspørsel folkens. Jo færre som bruker cash, jo dyrere er det for bankene å opprettholde tilbudet. Så istedenfor å lete etter konspirasjoner bør vi snarere kaste et blikk i speilet. Når tok DU sist ut cash? I kampen mot det kontantløse tyranni må vi bli flinkere til å bruke cash. Det gjør jeg, og mine venner. Dette er veien til seier, at vi slutter å henge med nebbet og tar et tak for friheten... Bruk cash ved direkte kjøp.

  SvarSlett