torsdag 21. mars 2013

Bendiksmesse - solsnu - bursdag

I dag er det 21. mars. Det er blant annet Bendiksmesse.


Store norske leksikon sier:
Benediktusmesse, 21. mars, har navn etter Benedikt fra Nursia, og hans helgensymboler, ildkulen og krusifikset, finnes begge som merke på primstaver. Krusifikset blir stilisert til et kors og ofte redusert til et halvkors, fordi dette er en mindre viktig helligdag. Halvkorset kunne bli skåret og tolket som en hakke, for nå nærmet våronna seg. Andre navn på dagen var Jamvår (Vårjevndøgn), Bendik, Bent og Bent Prøvesvin. Det svinet som på denne dagen kunne tåle et slag av en staur uten å falle, hadde fått så god vinterfôring at det sikkert ville klare seg

Wikpedia sier blant annet om vårjevndøgn at
"21. mars kalles «det offisielle vårjevndøgn». Det er denne datoen som er utgangspunkt for når påsken kommer i ulike år:
Første påskedag er første søndag etter første fullmåne på eller etter 21. mars. Det er imidlertid ikke den virkelige månens bevegelse som bestemmer påskedatoen, men en tenkt middelmåne som beveger seg med helt jevn hastighet og ikke har det noe uregelmessige bevegelsesforløpet som den virkelige (reelle eller astronomiske) månen er kjent for."En annen grunn til at 21. mars er en sånn fin dag (vanligvis) hos oss, er at kjæresten har bursdag. I dag feirer han med hodet i do sammen med en unge som driver med det tilsvarende. Jeg er på jobb, hjemme er ikke noe gøy sted å være nå. Men han skal få fine pakker som jeg håper han blir glad for. Og så får vi se om han er i stemning for en kake og å bli gjort litt stas på i løpet av helgen.


Alle bilder er ærllig og redelig stjålet fra Google...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar