torsdag 21. juni 2012

Matkasting

Beste restematoppskrift kåret

Å kaste god mat er annenrangs og undermåls. Og det er det veldig mange av oss gjør, hver eneste dag! Hvorfor? Hvorfor hiver du mat du vet inni deg at er like fin?

Fordi vi har god råd? Fordi vi mangler kompetanse? Fordi vi er noen bortskjemte unger som ikke vil ha noe det har vært rusk på? Fordi vi ikke planlegger innkjøp eller ikke gidder?
Jeg kjenner noen som alltid skjærer to skiver av osten og kaster - automatisk - for man vil da vel ikke ha ost som det "smaker plast av". Jeg vet folk som "ikke spiser rester" eller som av prinsipp ikke drikker melk som går ut to dager etter.

Kaster du mye god mat? Og hva skal til for at du ikke skal gjøre det lenger?

Jeg tror kombinasjonen manglende kompetanse og god råd er hovedårsaken til at det kastes så mye. Vi har nok penger og, nei, maten er IKKE dyr i Norge. I tillegg er husmorevnene langt bortenfor hva de en gang var og man vet ikke hvordan man skal forholde seg til en supperest eller hvordan sexe opp en tørr osteskorpe.

Dette er noe som har oppørt meg lenge. Ok, jeg har alltid brydd meg om mat og hva man kan lage. Jeg har drevet restaurant med krav til bruttofortjeneste som ikke ga rom for å kaste mer enn eplestilker og emballasje. Da blir man kreativ...
Matsikkerhet er viktig. Vi har mye å lære der. Men det går ikke utover bevisstheten i forhold til å lære seg å ikke kaste brukbar, god og spiselig mat.

Jeg googlet "matkasting". Det er et begrep som får enormt mange treff. Det i seg selv er ganske skremmende... prøv du også - det er mange gode tips å hente.

Det finnes også flere organisasjoner som jobber mot matkasting.
Grønn hverdag er en av dem. Melder du deg inn også? Der kan du blant annet lese om restemat, tips til god oppbevaring osv.

På sidene til Grønn hverdag er jeg også nå blitt veldig oppmerksom på palmeolje, så fryktelig... det må jeg lese mer om og kanskje skrive mer om en annen gang.


Tilbud!-Kokeboka-Vaer-saa-god-til-198_medium

2 kommentarer:

 1. Viktig innlegg! Prøver å kaste så lite som mulig. Er jo opplært til at mat ikke skal kastes. Og før var det ikke holdbarhetsdatoer på alt heller.... Det er nok mye som kan spises selv om det er gått ut på dato..

  SvarSlett
 2. "Redesignet mat" var det noe som het for en stund siden, der var poenget nettopp å bruke restene på en spennende måte.

  Selv vet jeg at kasting av mat handler om at den retten jeg mente å lage likevel ikke ble laget og så går tiden og andre ting får oppmerksomheten helt til jeg oppdager matvarene som ikke ble brukt og da er det iallfall på tide å kaste dem. Eller det kan skyldes at det blir kjøpt inn for mye mat og så glemmes det å legge på frysen.

  I det hele tatt er det bevisstgjøring og planlegging det handler om.

  Godt at du minner oss på det!

  SvarSlett