tirsdag 13. desember 2011

Sandkaker/hjertekaker

Jeg har noen deilige, svartslitte sandkakeformer etter mormoren min. For noen år siden forsøkte jeg meg på å bake sandkaker. De ble skrekkelig klumpete og rare, men i og for seg gode på smak. Da klarte jeg ikke helt forholde meg til skolding og maling av mandler, og brukte en oppskrift med mandelessens. Ja, jeg vet... *skammer meg*Malte mandler
Ok, i år skulle jeg gå på igjen. Jeg vet hvordan jeg skolder mandler og jeg vet hvor lang tid det tar. Men jeg valgte det bort. Selvsagt bare fordi en hvit og gul multekrem blir så uendelig mye vakrere på mørk sandkake. Dessuten ser det veldig "grovmel/spelt"-aktig ut, og det er jo så i tiden...
Jeg hadde ingen nedarvet oppskrift, men fant denne og kan love at 20 kaker bare er begynnelsen. Det blir minst 50! Om man ikke har en hemmelig type form som ikke jeg kjenner til.
Men da jeg hadde laget 20 kaker, så begynte kreativiteten (og latskapen) å blomstre. Så 17 sandkaker ble det (det er jo et helvete å få dem ut av formene i ett stykke og ja, jeg hadde smurt)... resten ble hjertekaker.


Mine hjertekaker ble minst like gode. Og som ikke er en kakekopp med multekrem i, men som kanskje kan stikkes ned i en liten skål med krem. Eller bare dyppes litt i kaffen? Jeg kjenner virkelig behovet for en kaffekopp til en slik kake.


Hjertekaker


Det ble endel vanlige sandkaker som bare venter på multekremen.
Hvem vet. Men jeg går for 50/50 sandkaker og hjertekaker en annen gang også? Dessuten tenker jeg på alle slags julekaker og hvilket arbeid noen av dem byr på. Og tenk hvilke hjelpemidler vi har i dag, som man ikke hadde, la oss si femti år siden! Ja, det er fint med cupcakes og all slags nyere kaker. Men jammen er det fint med de tradisjonelle julekakene også. 
Da mor  var ferdig med sandkaker og hjertekaker, bakte far julemanna.

Noe merkelig søtt og hvitt noe som er veldig stas for en sunnmøring og som hører julen til.

1 kommentar:

  1. Åh, nå fikk jeg veldig lyst til å bake julekaker, men 'pliktene kaller' så det får vente :-)
    Kakene dine så i alle fall kjempegode ut, og jeg hadde heller ikke orka å skolde mandler osv. Sikkert like gode de som du ikke hadde i sandkakeformene.
    Ha en fin førjulstid.
    Klem :-)

    SvarSlett