fredag 23. desember 2011

Ha en god Tollesmesse

Det er lille julaften. Men kalles også Tollesmesse, etter den islandske biskopen Thorlákr Helgi Thorhallsson (Torlaksmesse). Han ble helgenerklært på det islandske Alltinget i 1198 og ble særlig dyrket som helgen på  Island, men også på Vetslandet og i Nord-Norge. Primstaven merker Tollesmesse med et halvkors.


For de fleste av oss er nok lille julaften dagen før dagen. De siste presanginnkjøpene skal gjøres, de siste julekortene leveres ut og postes. Akkurat julekortene har gått litt i ball for meg i år... jaja, det blir nok jul likevel.
Jeg skal ta en tur i byen og se julelys og levere gaver til noen gode venner og jeg skal ta en stille julekaffe for meg selv.

Senere i kveld blir det vår lille kjernefamilies julemiddag. Det blir juletrepynting og lagt på hvite duker. Og vi skal la julefreden senke seg. Og forsøke å holde en spinnvill seksåring nedpå bakken. Juleglede og julefryd!I dag kommer forresten Ketkrókur. Kjøttkroken, en islandsk jólasveinn, som altså kommer i dag og blir til 5. januar. han kom gjennom pipa, han. Men fisket ned kroken sin først og stjal kjøttet han fant. Så pass deg, og ikke oppbevar julemiddagen i nærheten av grua...

2 kommentarer: