torsdag 9. juni 2011

Å slå barn... ... er ikke greit, det er ikke lov, det er avleggs, stygt, en falitterklæring i oppdragelsen.
Og nå har jeg ikke en gang nevnt hvor ødeleggende dette er for barn.


Så kjære Einar Engøy, der du står frem i avisen i dag og hevder du har en gudegitt rett til å slå forsvarsløse barn, fordi du som far og bestefar kommer til kort på annen måte... nei!
Artikkelen kan du lese her.

Det er sånn at man i oppveksten av og til møter mennesker som man aldri glemmer. Min klasseforstander i tre år på videregående og faglærer i historie og religion, er en sånn person. Jeg hadde stadig pågående diskusjoner med ham. Han var på mange måter en bedre lærer enn en ungdom kanskje anerkjente. Samtidig var det sværrt provoserende diskusjoner om kristendom, religion, historiske hendelser, homofili (!) og andre ting som egentlig ikke har noe fasitsvar. En enormt kunnskapsrik lærer som ikke alltid kom gjennom pensum fordi han var lett å dra ut på fordypningens ville veier. Jeg har aldri hatt en lærer jeg har direkte kranglet med som han. Både faglig og fordi han kunne erte på seg ugress.

Og for dem som lurer; jepp, det er min gamle lærer som står frem i avisen og sier at han synes det er greit å denge unger.

15 kommentarer:

 1. Det hender i Blogglandia, når noe engasjerer veldig, at det brukes samme foto som illustrasjon. Så har altså skjedd i dag også.
  http://hplaberg.blogspot.com/2011/06/det-heter-ikke-spkefugl-men-spke-rn.html

  Jeg og HP gikk i samme klasse og begge syntes at Eeeeengøyyy (sagt med sleeepende Tromsøddialekt) var mannen vi ville ha bilde av på bloggen vår i dag.

  SvarSlett
 2. Uff, at det går an. Så rart at det er læreren din, som kommer med et slikt utsagn. Ikke rart at du hadde mange diskusjoner med ham. Og takk og pris for at det er noen som stiller han til veggs.

  SvarSlett
 3. De som slår barn må anmeldes for straffbar handling etter straffeloven § 228 om legemsfornærmelse. Barn er like mye beskyttet mot fysisk vold som enhver vosken. Uttalelser som den gamle læreren din kommer med kan ikke stoppes (og bør ikke heller). Offentlig påtale er mulig dersom andre voksne slår barn. Tilsvarende gjelder når foreldre slår sine barn.

  SvarSlett
 4. Og så beskytter man seg med å si at Bibelen trumfer norsk lov. Rene shariaopplegget vettu...

  SvarSlett
 5. Galskap. Men det som er bra er at når slike folk faktisk står fram så kan vi andre argumentere mot og det blir synliggjort som noe galt, ulovlig, uetisk osv. I stedet for å foregå i det skjulte.

  SvarSlett
 6. Må gjerne få si det han har lyst til, men må også få svar på tiltale og må ikke bli etterfulgt som eksempel. Makan til dusteri!

  Hva hvis noen hadde kommet til ham og slått ham - bare fordi de mener det er rett? Holder ikke i retten det altså!

  SvarSlett
 7. Huff, men det finnes jo en del sånne menn. (sikkert noen damer også, men mest menn). Og han har du hatt som lærer? Fysj...

  SvarSlett
 8. Det er aldri, aldri lov! Men jeg tror dessverre det skjer oftere enn vi tror... Og derfor er innlegg som dette viktig!

  Karianne

  SvarSlett
 9. Han har kommentert i leserinnlegg selv i dag (i Dagbladet), og mener han fremstilles veldig unyansert... Han forklarer: "Det er uheldig at lovgivningen kan oppfattes slik at foreldre ikke har rett til noe maktbruk."
  Så det han mener, er at man som forelder har lov til å slå LITT. Ikke så mye, men litt! Og gjerne med en sleiv. Man skal innskrenke bruk av fysisk avstraffelse, men ikke forby det helt. Så litt er greit.
  Hadde jeg hatt denne mannen som lærer, og han hadde gitt uttrykk for disse meningene, vet jeg rett og slett ikke hva jeg ville gjort. Det er ikke lov å slå noen. Aldri! Verken barn eller voksne.
  Og å vise til Bibelen, det gjør det bare verre!

  SvarSlett
 10. Det skal sies, at han aldri har forfektet voldt mot barn, som lærer. Men at vi fikk noen runder hvor fyfy homofili var, og andre ting, at han også da var en fanatisk kristen uten nyanser, javisst.

  Er leserinnlegget i papriavisen bare? Det er vel ikke slikt på nett - men uansett... vi får bare håpe at trollene sprekker i sollyset.

  SvarSlett
 11. Einar Engøy burde skamme seg!

  Så svar tild eg :)

  Jeg håper at du ikke leste meg som om jeg ønsker å være nedlatende til denne kvinnen Siri, for det er ikke mitt ønske. Men det skader ikke å sette lys på noe som faktisk er et problem og for ikke å snakke om problemene som ofte oppst¨år når det går så langt at de faktisk etablerer seg seriøst.... Dette er et tema jeg selv brenner for og kan endel om. Jeg ønsker ikke under noen slags omstendighet å være nedlatende... ironisk kanskje, ja... men ikke nedlatende.

  SvarSlett
 12. enig med deg, det er aldri aldri aldri lov å slå barn- og det vil aldri føre noe godt med seg. Sånne mennesker skulle aldri fått lov å bli foreldre mener nå jeg.

  SvarSlett
 13. Vi skal ikke lenger enn til England. Der er det visstnok godtatt å fike til ungene sine. Ikke at alle gjør det, men mange flere enn i Norge. Barn som slås blir både redde og usikre. Huff, huff.
  God helg!

  SvarSlett
 14. Ikke bare i papirutgaven nei.. http://www.dagbladet.no/2011/06/10/kultur/churches_of_christ/einar_engoy/kristendom/islam/16870000/

  SvarSlett
 15. Takk, jeg fant det. Ville kommentere, men synes nok at kommentariatet av Dagbladets mer eller mindre bevisste og fornuftige lesere ikke oppfordrer til ytterligere kommentarer...

  SvarSlett