tirsdag 15. februar 2011

Bananskrellende svensker og dovaskere

Linnea trives med å skrelle bananer og synes nordmenn
er late og tjukke i hue. Jeg tror ikke at hun tar feil.
Foto: Dagbladet

Hva skjedde med respekten for et ærlig stykke arbeid?
Svenske ungdommer - unge voksne - har den siste uken blitt latterliggjort fordi de sitter i et fabrikklokale på Tveita og skreller bananer. Ok, jeg ser at det kan slås en gøyal replikk på det, liksom... men likevel.
At det finnes ulik sosial rang på jobber og yrker, er det ikke noen tvil om. Men sånn egentlig... er noen bedre enn andre? Hvem vil si de er bedre enn noen andre eller at de har viktigere jobber? (joda, jeg vet det...)

Hva lærer vi barna våre? At det ikke er bra nok å skrelle bananer eller vaske gulv?

Dette blir feil. Veldig feil.
Alle mennesker skal ikke være akademikere. Alle skal ikke ha studiekompetanse. Noen skulle fortsatt vært sendt på sjøen i en alder av femten og blitt voksne. Gutta på maskin og mek må få lov til å skru, det er ikke sikkert de skal ha to år med historie.
Nå er jeg stor fan av den allmenne kunnskapen i befolkningen altså. Men vi er forskjellige. Sånn har det alltid vært og jeg kan ikke se at det skal kunne endre seg.Men nå er skolesystemet sånn som det er. Og målet er visst å skape en haug med akademikere. Nå tror jeg at det systemt også skaper tapere... men det er nå så.
Ingenting skal visst stå i veien for en nasjon av høyt utdannede akademikere...
Når Sverige og Polens økonomi blir bedre og sterkere, noe den er på vei til... hva skjer da? Hvem skal da kjøre bussene våre, male husene, servere latte macchiato? Skal da alle de med en mastergrad begynne å jobbe på bensinstasjon og sykehjem? Blir ikke riktig det heller.

Nei, la ungene få utdanne seg til det de er interessert i å jobbe med. Og respekter et ærlig støkke arbe' og vær  stolt og glad. Vi trenger den arbeidskraften vi kan få til å gjøre jobbene våre - også de mindre attraktive. Heldigvis er vi forskjellige så det kan hende det finnes "jobber nordmenn ikke vil ha"  som nordmenn kanskje vil ha likevel.

10 kommentarer:

  1. Jeg har også tenkt sånn. Tenker på mine egne barn, som jeg håper kan begynne med sommerjobbing etterhvert. Og da kan du jo ikke være kresen.

    SvarSlett
  2. Sommerjobbes skal det her også. Gå med aviser er det jo fx ikke nordmenn som gjør lenger... det er fin trening i disiplin og arbeidsmoral.
    Og jeg mener jo ikke at barn og ungdom og voksne ikke skal streve og jobbe for noe de virkelig vil.
    Men å sitte i kassa på Rema eller kjøre buss eller skrelle banananer er ingen taperjobb. Der har vi en generell holdning å ta tak i.

    SvarSlett
  3. Et arbeid er et arbeid, mener jeg.
    Om arbeidet er trivelig og utviklende er noe helt annet. De som skreller bananer eller vasker do ser sikkert ikke for seg at de skal gjøre dette resten av livet.
    Jeg begynte i jordbæråkeren da jeg var ti år. Min eldste er snart ti. Må finne på noe til ham i sommer...

    SvarSlett
  4. Veldig enig med deg. Men dessverre tror jeg diskusjonen er i ferd med å dreie bort fra om noen jobber er bedre enn andre, og over til om det er bedre å gjøre ingenting enn å nedverdige seg til å ta en lavprestisjejobb. Er vi i ferd med fostre en generasjon som ikke forstår konseptet "jobbe for å tjene penger" og forventer å kunne bruke voksenlivet sitt på å tjene penger på å realisere seg selv?

    SvarSlett
  5. Noen av oss lever og blomstrer og utvikler oss på jobb. Andre igjen av oss, gjør en jobb for å tjene penger så man kan leve og blomstre utenom arbeidstid.
    Noen dør litt inni seg om de må studere og lese og forske, andre ville kastet seg foran fremfor å kjøre en buss.
    Oppgaver må utføres, og det er en del oppgaver vi ikke trenger en bachelor for å mestre. Og det er en del ting her i verden vi trenger folk til som i dag blir sett ned på.
    Vi er forskjellige, liker forskjellige ting og har forskjellige evner. La oss dyrke forskjelligheten og innse at "bachelor til folket" ikke er helt hensiktsmessig.

    Selv har jeg høy arbeidsmoral, er flink og rask - men likevel ubrukelig til det meste. Men noen må gjøre det jeg gjør også.

    SvarSlett
  6. Hilde, om du mener om vi får en generasjon eller to med slabbedasker? Jepp, det tror jeg faktisk.
    Takk for at vi bor i Norge med gode ytelser. Men...

    SvarSlett
  7. Ååå! Eg er så enig i det du skriv! :)

    SvarSlett
  8. Veldig godt sagt!
    Jeg mener at A4 formatet vi tvinger ungene inni fra de er ganske små, skaper tapere! Det er blitt sånn at har du ikke minst 3 år med studier etter russetiden så er du en taper "satt litt på spissen da" Jeg mener det skaper et unødvendig press hele veien. Vi trenger ikke at alle har høyere akademisk utdanning. Vi trenger som du sier folk til å jobbe i kassa på rema, til å kjøre bussen og til å brøyte snø etc.etc. Synd at dette skal bli B jobber! Det er absolutt meningsfulle og viktige jobber. Tror det er mange som hadde hatt et bedre liv gjennom skolegangen dersom holdningene hadde vært annerledes.
    Selv har jeg to veldig ulike barn hvor den ene er glad i skole og veldig motivert for videre studier, og den andre går mekken og har en stor drøm om å få kunne tilbringe arbeidslivet i et verksted :-) Det viktige for meg er at de finner jobber de trives i og som de kan leve av!

    Liker bloggen din forresten. Synes du skriver godt!
    Mvh Gro

    SvarSlett
  9. Det at noen jobber har lav prestisje er sikkert og visst. Helt enig i at det ikke burde være sånn. Men jeg syns vi underbygger dette med å bruke uttrykk som "sitte i kassa på Rema". Nesten som "barnehagetante" spør du meg. Måten vi sier ting på er veldig viktig. Selv syns jeg det høre forferdelig kjedelig ut å være pilot. Det må jo være mange timer man bare sitter og "glor". Men det har liksom mye mer prestisje enn å være togfører. Hvorfor det egentlig?

    SvarSlett
  10. Hallo kjære nabo Siri...siden det var jeg som var kimen til innlegget ditt (ja, vi er enige altså) så må jeg si at det er moro å lese det du skriver. Du finner mange bra vinklinger jeg ikke kom på. Men som noen sa her: Dette handler nok mye om å ta i tu med dårlige holdninger. Jeg begynte å jobbe fast flere kvelder i uka da jeg var 12, samt lørdager. Har hatt eget firma, mine gutter begynte å jobbe der hos meg fra de var 12-13 de og. Bare sunt. Det som allikevel er kjernen i dette er at man ikke aksepterer at snørrhovne, eplekjekke, iPhonebevæpnede, umodne og arbeidsforaktende mennesker, unge eller gamle skal få lov til å rakke ned på andres arbeidsmoral uimotsagt.....
    Og angående pilotstillingen som ble nevnt ville det sikkert gi litt svar å se "Catch me if you can" eller "The Aviator"...ja, prestisje..!!!

    Roar

    SvarSlett