tirsdag 12. oktober 2010

Tikken Manus

I anledning at Tikken Manus gikk bort i dag, vil jeg gjerne nevne boken, biografien om henne og be deg lese den.
Da jeg leste den, var ikke språket det Kaja Frøysa imponert meg med. Det irriterte meg faktisk... men jeg var bestemt på å lese boken og det gjorde jeg. Og selvsagt blir man fanget inn i historien. For en historie! For en dame! 

Historien om Tikken Manus ble først kjent for de fleste da filmen om ektemannen kom. Vi var mange som lot oss opplyse med Max Manus-filmen.
Den innsatsen hun gjorde under krigen var uvurderlig. Det er viktig å kjenne hennes og tilsvarende historier. Det var mange motstandsfolk under krigen - gutta på skauen er kjente nok, noe annet med alle kvinnene. Jeg og mine lottekolleger kjenner mye av dette - men ikke nok. Og folk flest vil jeg hevde er rimelig uopplyste på dette. Så mitt boktips i dag for å utdanne deg selv og hedre en flott kvinne; Tikken Manus - sabotørenes hemmelige medspiller. 


Den Norske Bokdatabasens omtale:
Dette er en autorisert biografi om motstandskvinnen Tikken Manus og hennes innsats under annen verdenskrig. Hun forteller om sine opplevelser fra trettiårenes Europa til det okkuperte Norge, det nøytrale, men tyskvennlige Sverige, til etterkrigstidens optimisme og frem til i dag.

Kos deg med en god bok! 

2 kommentarer:

  1. Takk, vi trenger en påminnelse om slike mennesker innsats for andre. I dag er de fleste av oss blitt alt for selvsentrerte. Tenk, voksne folk gidder ikke en gang sitte i borettslagsstyret eller være klassens FAU-representant, vi gidder ikke ofre noen timer i året på fellesskapet. Hurra for alle de som gjorde en innsats under krigen, alle mennesker som gjør noe for andre og samtidig setter sitt eget liv i fare, hurra for alle som bryr seg om andre, som gjør noe aktivt for andre grupper. Ja, jeg kjenner dette engasjerer, he he.

    SvarSlett
  2. Har og lest boken, en fanntastisk bok , som Elisabeth sier, i dagen samfull er vi alt for selvsentrerte, man ser ofte ikke lengre enn til sin egen nese.. men det tror jeg er særdeles selvvalgt, man velger selv hvordan man ønsker å være å fremstå.
    Ha ei flott uke !

    SvarSlett