søndag 18. juli 2010

Blogging og dertil hørende etikette

Jeg er nyblogger. Jeg har ikke holdt på lenge, men har allerede oppdaget at dette er gøy. Det er artig å legge ut nye innlegg, det er morsomt å oppdage at jeg tar et bilde eller sitter og snakker med noen om et tema og så tenker jeg "dette er noe jeg vil legge ut eller skrive om"
Andre blogger leses til øyet blir stort og vått (eller pc-tørt) og jeg observerer omgangstone, meninger, "gjøre og ikke gjøre". Jeg ligger litt lavt, for jeg tenker at det blir litt som å komme ny på en jobb; sitt stille og se hva og hvordan de andre gjør og vent litt...  Samtidig har jeg jo en mening... etter flere år som "skriver på nett" og å ha vært på med på utforming av forum, så anser jeg meg som nettvant.  

Jeg blir inspirert av andres blogger. Som regel handler det om "å, det bildet skulle jeg ønske jeg hadde tatt" eller "det var et godt tema". Temaer kan jeg nok tenke på og ha en annen mening eller innfallsvinkel. Bilder på andres blogger er finest der de er, jeg har mine egne. Selv om de slett ikke alltid er like gode. 

Så oppdager jeg på mine inspirasjonsrunder at to anerkjente blogger legger ut samme innlegget! Hvem skal jeg tro på? Ja, jeg ser selvsagt hvem som la ut innlegget først, men hva forteller det? Kan manglende identifisering av bloggeren tyde på at det er samme menneske bak? Eller er man også i bloggverdenen utsatt for plagiat og stæling. Det er realt nok å ha to blogger, om samme tema også, samme for meg. Men noen fremstår useriøs når jeg ikke vet hva som ligger bak. Risikerer jeg at hvis jeg presterer et glitrende innlegg, at det finnes igjen hos andre? Smigrende det, i og for seg, men uten kreditering av tekst og bilder... nope, ingen respekt fra meg. Jeg kjenner jeg blir litt skuffet.

Hva tenker du om dette? Er jeg helt på jordet eller er jeg faktisk inne på noe? Er det min naivitet  som gjør at jeg må sette meg ned og skrive noe om det? 


4 kommentarer:

 1. Nå etterlyser jeg noen lenker til de bloggene og innleggene det gjelder.
  Det høres temmelig merkelig ut ...

  SvarSlett
 2. Jeg er ikke opptatt av å henge ut noen. Det kaan meget mulig være samme person bak to blogger. Jeg sier ikke at noen stæler, jeg bare sier at når anerkjente blogger kjører de samme innleggene og med de samme kommafeilene, skildrer hvordan de fikk en god ide eller naboen... så sliter jeg å ta det seriøst. Det er null problem for meg at en mor har en interiørblogg og bruker noen av de samme innleggene i familien mer generelle blogg - for eksempel - men da er det vel greit å tilkjennegi det?

  SvarSlett
 3. Hei du!

  Så gøy å oppdage en ny blogg! Tusen takk for kjempehyggelig kommentar hos meg. Legger meg til og følger deg videre jeg.

  God sommer!

  SvarSlett
 4. Nå er dette ikke et nytt innlegg, men måtte bare kommentere... ÅH, så nysgjerrig jeg ble..

  Nei, synes jo at en stort sett skal vise til hvor ting kommer fra, men hvis dette er en person som har to blogger så vil en jo kunne merke det etterhvert da. Vil jo anta at ting vil gjenta seg mer enn en gang.

  Vil jo også si at det er ganske risikabelt for en som er, som du sier, anerkjent blogger å stjele andres innlegg. Sjansene for at noen ser det er jo store.

  Vi får prøve å holde oss unna den "inspirasjonen" som går over grensen til kopiering. ;)

  Synes forresten ellers at du skriver mye gøy og bra. Koser meg! :)

  SvarSlett