lørdag 19. mars 2016

Hva som skremmer (små) barn på film og tv

Det er mye å ta hensyn til når man får barn. Noe av det vi som foreldre må vurdere, er tv og filmer. Vi må vite hva ungene ser på, vi må tenke på aldersgrenser, og vurdere dem utfra de ungene vi har, hva de kan tåle, og hvor modne de er. Det et barn kan se, vil gi et annet barn vonde drømmer. Dette gjelder selvsagt ikke bare om ting er skumle, men om de forstår hva de ser. Når barn kan skille på film og virkelighet, varierer.

Vår gutt har fått lov å se Ringenes Herre-filmene, Hobbiten og Star Wars. Alle på dvd hjemme i stuen, med mor og far (særlig far). Vi har tatt pauser og forklart, det har vært hjemmegodteri og god stemning. Ikke alle 8-10 åringer får se dette, eller skal se det.
Samtidig har ungen vært særdeles skeptisk til andre ting. Han orker for eksempel ikke forholde seg til bøker eller filmer som er triste og inneholder død og "myrd". Da vi for noen år siden så "Kule kidz gråter ikke" var han ødelagt i dager.
Så han er et menneske, tøff og robust på noe, sart og følsom på andre ting. Men skumle ting som kan dukke opp i Ringenes har ikke gjort inntrykk utover det man ser der og da.

Så, tenk da vår overraskelse da han kom hjem en dag fra skolen og fortalte at han hadde måttet gå ut av klassen da de så på skrekkfilm. Skrekkfilm? Tuller du?! Og hva slags film er det du ikke tåler å se? 
Jo, det var "Heksene" av Roald Dahl. For skumlere og styggere enn sjefsheksen der, fantes ikke. Mye styggere enn gobliner og sånn, kunne guttungen berette.
Ikke alltid lett å forutse, altså!

Ikke skummel


Skummel

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar