tirsdag 27. oktober 2015

Ja! til julebukk. Nei til halloween?


En gruppe på Facebook sier at man får komme tilbake i romjulen, Nei til halloween og ja til julebukk. Jeg har spurt i gruppen og mange mennesker irl om man virkelig må velge. Er det virkelig sånn at fordi om man omfavner en ny tradisjon i oktober, så kan man ikke omfavne en gammel tradisjon i desember?
Hva er dette for (unnskyld meg) bullshit?

Jeg kan forstå at man er kritisk til "handelsstandens" påvirkning og amerikansk drittkultur og alt det der. Men nå er det en gang slik at halloween egentlig kommer fra Europa. Du kan lese mer på Wikipedia, om du vil vite mer.
https://no.wikipedia.org/wiki/Allehelgensaften

Før jeg fikk barn selv, hadde jeg ikke sett julebukker - eller hørt om familier som gikk julebukker - siden jeg selv var barn. Jeg tror ikke et øyeblikk at de som går runde på halloween, hadde gått julebukk om ikke halloween fantes. 

Sånn som dette foregår her jeg bor, så er det greit. Vi har en bolle med smågodt og vi bruker skje til å øse oppi hva de nå kommer og samler inn i. Det er mange forskjellige kostymer og det er fint å se at barna har det gøy. Vi voksne trekker også ut i gata og treffer andre voksne, tar et glass med noe godt og passer på barna. Jge må innrømme at jeg setter pris på at barna anstrenger seg litt. Ungdommer som ikke har kledd seg ut og strekker frem en åpen Rema-pose er det ikke mye sjarm over. Men vi kan alle gjør noe for at dette kan være en morsom dag for alle. Og vil man ikke ha besøk, så slå av utelyset. Verre er det ikke. 

Jeg tror vi som som voksne må lære opp barna våre, som med alt annet. Nytt betyr ikke at gammelt må forsvinne. Tvert i mot, det kan være en fin mulighet til å snakke om tradisjoner generelt, finne ut av hva som er gammelt og nytt, hva vi liker og ikke liker, hvilke tradisjoner som er verd å ta vare på og hvilke vi ikke bryr oss om.
Sånn sett tror jeg kanskje alt oppstyret om dette, kan inspirere flere til å ta opp igjen julebukktradisjonen. Det ville være veldig koselig, her er de så velkommen. Men jeg vil ha en julesang for julegodteri.

Og til alle dere som vil ha julebukker på besøk; husk å ha barnevennlig godis - og at de voksne som eventuelt følger med, i følge tradisjonen skal ha en dram.

3 kommentarer:

 1. Jeg har heller ikke skjønt "argumentet" med heller julebukk enn halloween, for det er da ingen enten-eller? Ikke har jeg sett noe til julebukker heller, det er vel en tradisjon som har dødd ut for lengst.

  Jeg lurer jo fælt på om de som sier det gjør noe for å skape en julebukktradisjon.

  SvarSlett
  Svar
  1. Julebukker er ikke noe man er vant til å ta i mot lenger. Vi voksne får ikke dram en gang haha. Men det er hyggelig og jeg liker nok det bedre. Da er det litt innsats som kreves i form av en sang. Det synes jeg er fint.

   Slett
 2. Jeg var veldig imot Halloween de første årene, men ser hvor gøy ungene synes det er. De har jo faktisk vokst med at dette er en tradisjon. Så nå er jeg mer positiv. En annen fordel er at butikkene tross alt venter til gresskarene er ryddet bort før de tar fram julepynten.

  SvarSlett