tirsdag 26. juli 2011

For en nasjon vi er!

Foto: VG
Jeg har aldri vært det så bevisst, men vi er noen raringer, vi nordmenn. Vi sitter på berget her med nisseluen på snei og vil være spesielle, ikke med i EU. Vi vil tygge laks og blåbærlyng og vi gjør ting på vår egen måte. Vi har pappaer som triller barnevogn, og blir studert som maur i en glasskasse av alle andre nasjoner; i Europa og andre verdensdeler om vår gjøren og laden, og om dette og hint.
Dette er vår identitet, kanskje? Denne litt sære rare, tilbakeholdende måten å være på. Vi snakker ikke med naboen, men alle hilser pent på hverandre når vi går tur i marka. Hvor rart er ikke det?

Og når våre medverdensborgere blir rammet av ondskap, svarer de med hevn, krig... "vi skal ta den jævelen"..
Når Norge blir rammet av ondskap, er vi også her annerledes. På en svært god måte. Er dette vår identitet? Har vi spart all åpenhet og alle klemmene til en krise? Er det nå vi virkelig viser hvem vi er? Måtte det ondskap til?

Jeg har lenge hevdet at noe av problemet i Norge, er at vi er mette, trette, belåtne og uengasjerte. Vi har ikke noe å samle oss om, vi raper slapt når noen pirker på oss og at det vil bli vår undergang hvis-når det smeller en dag.
Nå har det smelt. Jeg tok feil. Jeg tok så inderlig feil og det er en fin feil å ha tatt!
Vi svarer ikke ondskap med hevn, men med blomster. Som en helt selvfølgelig ting. Så flott, så vakkert. Så stolt. Jeg er stolt.

Foto: Erik Helland Urke, Dagbladet

Foto: Erik Helland Urke, Dagbladet

6 kommentarer:

 1. så nydelig du skriver. så varmt, og klart, og fint.

  *maria

  SvarSlett
 2. Oppi alt det voldsomt triste, blir man rørt til tårer av medborgere og av landets ledere. Det gir håp!

  SvarSlett
 3. Er ikke helt sikker på at vi ville reagert på samme måte om det var en muslim som hadde gjort dette, men likevel... jeg er stolt og glad for å være del av rosene. Se det vakre bugne opp etter det onde. Vi gråter og rosehaugen vokser.. <3 Du skriver det fint!

  SvarSlett
 4. fantastisk skrevet,og jeg er enig.

  klem fra en ukjent!

  SvarSlett
 5. Enig. Vi er litt rare, vi nordmenn. Men så uendelig godt det er å se at vi kan samles i en verdig sorg når katastrofen rammer.

  Men som Helene sier, hadde det vist seg å være muslimske ekstremister som sto bak er jeg redd reaksjonen hadde vært en annen. Vi så det allerede fredag kveld. På Twitter leste jeg om flere som hadde vært vitne til rasistiske utbrudd, hets av muslimer i gatene, og til og med noen som var vitne til at en ung pakistansk gutt ble revet ut av en buss av et norsk par og banket opp! Dette var selvsagt før det ble klart at det var en nordmann som sto bak. Den oppførselen er ikke mye å være stolt av. Hadde dette vært et angrep begått av islamistiske fundamentalister er jeg redd hatet hadde vært sterkere og retorikken en helt annen. Ikke nødvendigvis fra våre ledere. Men fra enkelte i opinionen og ikke minst fra altfor mange av mannen i gata.

  SvarSlett