onsdag 2. mars 2011

Bevar Husebyjordet

SKEDSMOKORSETS SJEL:
Reaksjoner lar ikke vente på seg når Husebyjordet angripes av gravemaskiner.
FOTO: KAY STENSHJEMMET
På Skedsmokorset - midt på, faktisk - ligger Huseby gård. Denne gården med gul hovedbygning under stor trær, har vært både fattighus og prestegård. Tilhørende gården, er det et jorde. Dette jordet har avstedkommet masse diskusjoner og maltraksjoner gjennnom mange år. Dette jordet trekker til seg folk som fluer til ei kuruke. Det er ikke fordi det er så fint med et jorde midt på Korset. Nei, det er fordi det er an attraktiv tomt. Huseby går ligger der fortsatt og byr på bygdemuseum, lokaler for videgrupper og andre lokallag - og som enhver god bygd, "dager". I gamle dager (min barndom) var det Barnas dag, nå er det Husebydagene som i juni har marked og dyr og sånne ting som er koselig og bra for lokalbefolkningen.
Men så er det dette jordet da.


Vi har Skedsmosenteret. Og så har vi noen butikker ved Baker Thorsen. Vi har ved rundkjøringen, noen butikker - og mellom der, bussholdeplassen. Den store. Med flere felt.
Tenk så fint om vi kunne bygge gater og hus og butikker, som knyttet alt dette sammen! Så fint med en ekstra busstrasé, fem etasjes bygg som kan inneholde butikker! Butikker, kontorer... så kan vi ha et skikkelig Skedsmokorset sentrum! Hvis vi gjør dette over hele Husebyjordet, så vil vi bli så begeistret for alle butikkene at vi glemmer at Korsets eneste sentrale grønne flekk blir rasert. At Huseby gård med sine vakre trær og bygdemuseum, helt kommer i skyggen av glass og betong.
NEI!


Vi vil ikke ha mer butikker og gater (gater!) og ræl på Korset. Det er nok som det er! På Skedsmosenteret har vi alt vi trenger, supplert av de andre butikkene som byr på både traktorer, snømåker og lamper og påskegodt. "Storgata" som planlegges blir for mye. Bare å kalle det gate... hmpf! På Korset har vi veier.
Vi trenger ikke mer.
Vi bor i en kommune med rundt 48 tusen innbyggere. Denne kommunen har Lillestrøm som by og, jeg skulle tro nok steder å svi av lønnen sin. Om det ikke skulle være nok, har vi Strømmen storsenter, og endel butikker ellers på Strømmen. 


Vi trenger ikke mer kommersiell utbygging på Skedsmokorset.
Leirsund - også ei lita bygd i kommunen - har skreket på utbygging, butikker, oppussing av skole i mange år! Der har de mye grøntarealer der! Greit for meg, nå er det dems tur til å ta det.


Så når Skedsmo og Leirsund Arbeiderparti lanserer denne nye byen på Korset, så blir jeg ikke imponert. jeg blir trist. Her kjemper vi år etter år for å få beholde vår lille bibliotekfilial - men 5 etasjes lavblokker skal vi dyttes på. Underjordisk garasje skal vi ha og butikk så høy at vi får takterrasse med utsikt til Lillestrøm og Rælingen...

Må holde opp nå. Jeg har før skrevet om at noen ser for seg at det er en menneskerett å bo i Lillestrøm. 
Det er ikke sikkert det er en forretningsrett å få ha butikk på Korset heller.
Hva er motivet til de lokale partiledere fra AP? Er det for å kunne lene seg tilbake å si "se, dette gjorde vi"?
Vi har mange og store og enda flere jorder i kommunen vår.
Husebyjordet er det jaggu ikke mye igjen av, men den gjeveste jordlappen i verden må det være, sånn en kamp det er om dette.

Kan det ikke være mulig å la dette være i fred nå? Nylig fikk vi en diger vei over der (og køen står like forbanna hver ettermiddag, så ikke kom med trafikkargumentene).
Finn dere et annet jorde!

4 kommentarer:

 1. Hmm, dette har jeg ikke fått med meg. Jeg er vel mer i "nei til høyhus"-modus. Politikere og utbyggere kan være noe herk!

  SvarSlett
 2. Fra APs hjemmesider:
  "Befolkningen på Skedsmokorset har behov for gode sentrumsfunksjoner med handlemuligheter og offentlige tjenester. Et sentrum må knytte stedet sammen og være et treffsted for alle aldersgrupper. Det er behov for et kulturelt samlingssted for lag og foreninger og andre arrangementer."

  Det er her jeg mener de tar feil! Vi har nok sentrum og handlemuligheter...
  Kultur og samlinger ja, man trenger ikke femetasjes blokker med butikker i første for å få til det!

  SvarSlett
 3. Ja, dette med etablering av et "sentrum" og kalle veier for gater, lyder kjent. I min kommune (din nabokommune) så gjennomføres det.

  Men å samle kulturelle tilbud synes jeg er en god tanke. Er spent på hvordan det vil være å ta i bruk dette nye "Huset" vårt.

  SvarSlett
 4. Enig, enig, enig. Kulturelle opplevelser, ja. Men ikke flere butikker eller gud forby(!) høyhus. Jeg går gjerne i flere fakkeltog for å bevare både bibliotek og jorde. Det blir i så fall ikke første gang!

  SvarSlett