mandag 14. mars 2011

Beredskap

Voldsomme og grusomme bilder er alle steder. Jordskjelvet og tsunamien i Japan er uvirkelige og katastrofen er uforståelig. Men japanere er et folk som tar ting på strak arm. De har vært umennesklig hardt rammet av atombomber, krig, naturkatastrofer; det gjør noe med folk. Det gjør noe med en når man gang på gang får seg en på trynet. Det gjør blant annet at det japanske folk er et folk i beredskap. Å ha hjelmer på jobb, hjemme, å ha jordskjelvsekker, dette er helt naturlig for den jevne japaner.

I Norge er vi ikke gode på beredskap.  Ved tusenårsskiftet trodde mange at når strømmen gikk så de ikke fikk laget mat hjemme, kunne de handle på 7-eleven. Man så ikke rekkevidden av strømbrudd ved betaling, anskaffelse av bensin etc. 
I Norge er vi ikke gode på en vanlig brannøvelse en gang. Det skal jobbes ganske mye med kulturen i en bedrift før folk faktisk forlater kontorene sine og ikke trykker på heisknappen når brannalarmen går.

Vi bor i et ganske trygt land. Både når man snakker om terror og natur. Ja, vi har mye natur i dette landet og enkelte steder er den såvisst hissig og tar hevn. Det finnes helt sikkert steder der beredskapen også ligger i ryggmargen på innbyggerne, på en helt annen måte enn her på det sentrale østland. Merkelig egentlig; her har vi faktisk noen skiløyper og alpinanlegg å falle i, samt endel ting å forholde seg til med for eksempel forfrysninger i minus 23.

Sånn helt generelt... vi i Norge har det for godt og har opplevd litt for lite, til å ta høyde for at ting kan skje. Jeg snakker ikke om dårlige tider sånnn over langen. Men langvarige strømbrudd av ulike årsaker, eller andre ting som gjør at vi ikke kan leve som vi gjør i dag.
Det er mange som ikke har oppdatert førstehjelpskunnskapen sin heller, en kunnskap man virkelig skulle ønske at man aldri får bruk for. Hvor mange har gått et kurs de siste tre år? Ikke? Da bør du faktisk oppdatere deg. Mange av oss kunne også hatt nytte av et førstehjelpskurs rettet spesielt mot barn også. 

Hvor mange av barna deres kan ringe 113? 

Jeg ønsker ikke at vonde ting skal skje noen. Det betyr ikke at du ikke skal ha ekstra batterier, en lommelykt, en sekk med ved og noen hermetikk ekstra i boden, har litt utvidet førstehjelpsutstyr og har forsøkt hjertelungeredning både både små og store dukker for det.


Beredskap kan du lese om hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. 

3 kommentarer:

 1. Så sant, så sant!
  Husker for et par år sida da vannet i Oslo var forurensa og ikke kunne drikkes uten å kokes først. Det var jo SÅ tungtvint....

  SvarSlett
 2. Vi er godt vant, ja, og tenker vel ikke over at noe kan skje med oss her i Norge...

  SvarSlett
 3. Har kokeapparat, vedfyring, stearinlys og krisemat. Tilogmed to telt, soveposer osv. Her lides det ikke noen nød, men jeg kjenner igjen alle argumentene dine, og det var en av grunnene til at jeg meldte meg som lotte.

  SvarSlett