mandag 10. november 2014

Matpakker


For en tid tilbake, skrev en "erfaren pedagog" om dagens små barn med store matpakker.
"Den gode, gamle matboksen med to skiver er borte for alltid", hevdes det. Kronikken finner du her.
Jeg blir matt.

Først foregår det en kampanje mot en "trend" om at barn i barnehagen ikke blir lykkelig dersom ikke mor har skåret ut giraffer av agurken... (hvor mange som faktisk designer og pynter matpakkene hver dag, vet jeg ikke.) 
Og nå er matpakkene for store. For alle. Ja, alle barn har med matpakker med for mye mat. Visstnok.
Jeg kan godt mene noe om middagsrester i matpakken, at matbokser med mange rom gjør at man kan sende med mange forskjellige ting så barnet i praksis har med seg en liten buffet i barnehagen eller på skolen... men har nå egentlig alle det? Virkelig?

I klassen vår (og nå mener jeg ikke å drite ut noen, men dette er reelle eksempler) har det vært etterspurt både mikroovn - for "barnet mitt liker å varme seg noen nudler istedet for brødskiver" - og kjøleskap - for "barnet mitt liker ikke svett gulost".
For å fyre oppunder, gikk det noen forskere fra Matforsk (?) ut og fortalte om alle bakteriene i en matpakke som ligger en hel dag i sekken. Vit at det er overskriftene som leses, ikke forklaringene.
Jeg mener det er å gå for langt.

Kjør på med varm lunsj i helger og ferier. Stek omelett til frokost, for all del. Men jeg tror nå likevel at barn har godt av en grei, næringsrik og nøktern matpakke til hverdags.
Generasjoner har vokst opp på svett gulost og brødskiver. Jeg tror ingen har vondt av det.
Send for all del med et egg eller en kjøttbolle fra middagen i går, men tenk litt på hva barn læres opp til og forventer.
Jeg mener vi allerede har minst en generasjon som er som små lorder og ladyer og som tror at hjemmet deres er hotell og restaurant, så jeg mener det er sunt å holde igjen.

Fra bildet vil dere se en saftflaske. En skrekkelig uting. et ble sånn i år fordi mor og far ikke fikk bestilt skolemelk i tide... det gledes til nye muligheter for det til nyttår...

Uansett, duden får smurt tre skiver. Den ene er til frokost, de andre er til formiddagsmat, med en agurkbit eller noen småtomater som følge. Av og til et egg...
Det må sies, jeg har forsøkt med middagsrester, jeg ble revet med av trenden, det ble helt feil for min gutt. Om det var rutinebrudd og Aspergeren slo inn, eller om det var noe annet, vet jeg ikke. Vi har uansett landet på en enkel og grei matpakke. Han spiser det han orker, og resten til kvelds om han ikke orker mer. 

Så erfaren pedagog kan ta det rolig. Noen av oss holder på den gode, gamle matboksen med to skiver.

1 kommentar:

  1. Jeg ER så skrekkelig enig med deg! Her har alle hatt med seg vanlige brødskiver, to-fire i antall, med ost, eller leverpostei, eller skinke, eller kaviar, eller til og med nugatti en SJELDEN gang, pakka inn i matpapir eller i en matboks. Tenk det! Og alle har klart seg helt fint!

    Fram for normale nistepakker uten all verdens dilldall! ;-)

    SvarSlett