mandag 23. september 2013

Sykkelhjelm

Jeg vil gjerne dele denne statusoppdateringen som min bror og svigerinne la ut på Facebook. Jepp, dette er min nevø, som fikk en brutal skolestart. Jeg ser hver dag unger som sykler og dels vingler på for store sykler, for små sykler, som sykler rett ut i veien, uten hjelm, hjelm uten hakereim, hjelm hengende på styret etc. 

Se på bildet av tantegullet. To dager på sykehus og stadig utfordringer med korttidshukommelsen. Ingen varige skader, men dramatisk likevel. Du vil ikke det skal skje med deg selv eller ditt barn.

Marginene er små. Veldig små. Passer du på dine barn? Og... bruker du hjelm selv?


"Hei, jeg heter Elias og går i første klasse. Jeg hadde første skoledag nå på mandag, men jeg har ikke vært der etter det...

Samme kveld som jeg startet på skolen var jeg ute og syklet. Jeg syklet fort i nedoverbakke og mistet kontrollen. Mamma har fortalt at jeg ble kastet av sykkelen og landet på hodet og nakken før jeg ble slengt rundt som en filledukke og til slutt ble liggende.

Heldigvis hadde jeg på meg hjelmen, som jeg alltid har, og alle var veldig glade for det: de i ambulansen, alle på traumemottaket på sykehuset, overvåkingen og barneavdelingen. For ikke å snakke om mamma og pappa!

Alle førsteskoledag-klærne ble klippet av meg i ambulansen, så vi må nok kjøpe nye.

Jeg har vært veldig heldig som etter den rundvelten bare fikk noen skrubbsår i ansiktet og på armene. De blir borte før eller siden. Hjelmen tok støyten for skader i hodet, men jeg har hjernerystelse og må ta det med ro. Jeg får ikke lese, se på tv eller spille på ipaden på 2-3 uker.

Planen nå er å kjøpe ny hjelm og rette opp styret på sykkelen, så skal jeg forsiktig prøve meg igjen. Men jeg kjenner at jeg gruer meg litt...

Den nye hjelmen skal jeg også feste godt på hodet og passe på at hakereima sitter skikkelig, slik mamma og pappa har lært meg. Husk at pannen skal være godt dekket av hjelmen, det er ikke bare bakhodet som skal dekkes.

Alle må bruke hjelm - barn og voksne. Det er bare de som er dumme og tjukke i huet som ikke bruker hjelm. Men ingen er så tjukke i huet at de ikke trenger hjelm. Ingen.

Deler du denne så minner du kanskje noen på hvor viktig hjelmen er..."

2 kommentarer:

  1. oi.
    Vi bruker hjelm.
    Ungene tror ikke det er mulig å sykle uten hjelm og roper "gærning" etter andre som prøver seg. Så de er hjernevaska til hjernebeskyttelse. Håper jeg.

    SvarSlett
  2. Huff, jeg leste faktisk den på facebook! Godt det endte bra, da. Det er viktig med hjelm - jeg ser at når de begynner på ungdomsskolen er det lett å "glemme" den...

    SvarSlett