tirsdag 13. mars 2012

Å spise sunt

Foto stjålet fra Dagbladet.

Jeg leser i Dagbladet om kosthold. Det er vel egentlig ikke noe spesielt i seg selv, siden forbrukeravisen ofte skriver om dette. I en undersøkelse (som ennå ikke er publisert), kartlegges nordmenns middagsvaner. 

Analysebyrået Nielsen har på oppdrag for Opplysningskontoret for frukt og grønt spurt et landsrepresentativt utvalg på 1766 personer om deres middagsvaner.Det er, som veldig vanlig i slike artikler, mye kritikk av at nordmenn spiser for dårlig. Lite fisk, mye ferdigmat og for lite frukt og grønt. Det jeg imidlertid reagere på, er følgende:

"I undersøkelsen kommer det også fram at en stor del av de spurte mener at andre en dem selv har ansvaret for at de spiser rett mat.

19 prosent av de spurte sier at matprodusentene skal ta ansvaret for at de spiser riktig og 14 prosent mener norske dagligvarebutikker skal sørge for at de får i seg rett mat."

Hva skal man si? Er det virkelig noen som mener for alvor at det ikke er dem selv om har ansvar for hva slags mat en får i seg? Ok, tydeligvis...
Jeg velger bolle og pottis og det er Rema sin skyld. I og for seg, hevder min mann at han bare må ha bussbolle på vei hjem fra jobb hver dag og at det er Narvesens skyld. Han hadde nok falt om død om ikke de hadde bidratt med litt karbo for at så ikke skal skje.. men seriøst...?

Lenger ned i artikkelen står også det sedvanlige omkvedet om all den dyre maten i Norge. 
Da vil jeg bare nevne et par ting:
- aldri har vi kastet mer mat. Hvis den hadde kostet så inmari mye, hadde vi nok giddet å sniffe litt på skinke, melk og gravet frem heimkunnskapen og lært oss å gratinere og lage suppe på rester.
- dessuten er matprisene her i landet svært lave - faktisk! - i forhold til inntekt.

Og hva skal Siri lage til middag i dag? Brødskiver? Pølser? Nei, ovnsbakt klippfisk i dag.
Du kan lese hele artikkelen i Dagbladet her.

1 kommentar:

  1. Eeeeenig! Enig i alt. At sunn mat er dyrt er liksom opplest og vedtatt. Jeg pleier å svare: et eple er billigere enn enn sjokolade. Men jeg har jo følt meg litt alene med synspunktene mine da... Helt til nå:)))))
    Anita E.

    SvarSlett