mandag 25. april 2011

Folket tilbake til kirken!

Skedsmo kirke
Vi er på siste dagen i påsken. En svært liten del av oss var i kirken i går og feiret den gladeste av alle dager i kristendommen, nemlig Jesu oppstandelse. Denne dagen som fremfor noen går rett i kjernen av vår kristne tro. For de av oss som trenger en aldri så liten brush-up, kan du kikke her.

Før påske var det en offiser i Frelsesarmeen som forelo å inndra alle fridagene i påsken. De fører nemlig til at folk tar ferie og reiser bort og ikke har tid til å gå i kirken. Mulig han har rett. Jeg vil snu litt på det og serverer her løsningen for Den Norske kirke for å få folket tilbake til kirken - i påsken og alle de andre  dagene det er litt slunkent oppmøte.

Husker dere fra søndagsskolen, da vi hadde et kort med bilde, og på det fikk vi en gullfisk eller gullstjerne for hver gang vi møtte opp. Hva om vi overførte det til den arbeidsføre delen av befolkningen? Når gudstjenesten er slutt, så får man ved utgangen av prest, prost, kapellan, kirketjener eller klokker, en gullfisk, eller stempel eller annet merke. Dette kortet må fremvises på jobb neste arbeidsdag. Da får man godskrevet en dag du ikke behøver å møte på din vanlige arbeidsplass. Gudtjenester starter klokken 11. De varer sånn omtrent til 12. Det er vel et greit insentiv å få fri resten av dagen da? Men du må altså i kirken for å få "ta ut" disse fridagene som er Skjærtorsdag, Langfredag, 2.påskedag, Kristi Himmelfartsdag og 2. pinsedag. 

Jeg mener, hvorfor skal du ha 5 fridager som så direkte er knyttet til den kristne tro, dersom du ikke bekjenner deg til denne? Sånn egentlig? Det er nemlig slik at disse fridagene vi verdsetter så inderlig høyt er ganske så særnorsk.Vi snakker om påske, pinse og Kristi Himmelfartsdag. (jeg skal ikke røre julen).

Det er nå en gang sånn at vi i velferdstaten Norge får de fridagene vi trenger, enten det er for eget (!) bryllup, begravelse, sykedager, dager for syke barn  osv osv. Og det er ikke slik at de som aldri er syke får dette godskrevet på annen måte enn god helse. Derfor, hvis man ikke bekjenner seg til kristendommen, hvorfor skal man ha de kristne fridagene? Dere som øser dere opp og omtrent går inn på overgrepsskalaen om barna deres må gå i kirken med skolen sin, for eksempel... har da vært noen deilige fridager...?

Og for den som måtte lure på det; nei, jeg har ikke vært i kirken i påsken, men hadde en slik utopisk ordning som jeg her foreslår blitt virkelighet, hadde jeg gått med glede. Faktisk.

9 kommentarer:

  1. En genial løsning! :D
    Ser vel også at det er utopi å få noe sånn inn i praksis, men et veldig godt poeng!

    SvarSlett
  2. Utrolig artig "problemstilling". Den skal jeg nevne for mine absolutt mest ukristne venner. Påskeferie skal dem ha ja!
    Nå har jeg stelt meg sånn her i livet at jeg havna i uføret. Skulle så gjerne ikke ha gjort det, men sånn ble det. Det har jo blitt et skjellsord å være ufør, og helst skulle jeg vel bare holdt meg inne og ikke snakka med folk og i hvertfall ikke blogga... Men det er en annen historie! Det jeg egentlig skulle si er at jeg har "fri" hver dag, men at jeg alltid har satt pris på alle helligdager når jeg jobba, uten å ha tenkt på det du nevner... Så takk for et fint innlegg!

    SvarSlett
  3. Hehe! Interessant forslag. Vi har vært av den bortreiste delen avbefolkningen i år, så det har kun vært gudstjeneste på radioen i bakgrunnen. De åra vi er hjemme er vi alltid på festgudstjenesten 1.påskedag. Da er kirka alltid stappfull (og vi som er litt seint ute blir trøkka sammen på galleriet...) og sangen "løfter" taket.

    Påskedagsgudstjeneste anbefales! :-)

    SvarSlett
  4. Hjelpes, jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Dette hadde jeg ikke trodd, Siri. At du skulle fremstille kristne som bedre mennesker enn andre. For det er det du gjør. Bare de kristne fortjener å få fri i påsken. Hva er det å være kristen da? I Norge har vi en statsreligion. Svært mange nordmenn er medlem av statskirken ikke fordi de har noe aktivt forhold til sin egen tro, men fordi de bare "henger med". De ble døpt da de var små, og har aldri egentlig tatt stilling til om de tror eller ei. Mange har til og med gjort det, konkludert med at nei, de tror nok ikke. Men de gidder ikke gjøre noe med det. For det betyr jo ingenting. Du må gjerne foreslå denne ordningen for dem. Det kommer ikke til å bli godt mottatt.

    Og hva er greia liksom? Skal man belønnes for å være en god kristen? For at man går i kirken og hører Guds ord? Som du vet er jeg sterkt imot at skole og barnehage skal prakke kristendomsopplæring på barna. Like hårreisende syns jeg det er at arbeidsgivere skal belønne folk for å gå i kirken. Tro er en privatsak! Gå i kirken får man gjøre på sin egen tid! Trosopplæring av barna får man ta seg av selv! Og hvordan skulle dette liksom fungere i praksis? For arbeidsgiverne, mener jeg? Skal disse dagene være ordinære virkedager? At butikker og øvrig næringsliv holder åpent, så får arbeidsgiverne satse på at de har nok hedninger i staben til å holde hjulene i gang?

    Jeg skjønner poenget ditt med at påsken er nært knyttet til den kristne tro. Men igjen, vi har en statskirke. Det betyr at staten innretter seg etter de kristne tradisjoner. Jeg ønsker et skille mellom kirke og stat velkommen. Da kan vi begynne å snakke. Men et skille er jo ikke noe kirken vil. De vet nemlig hvilke konsekvenser det vil få. Kirken vil heller ha x antall passive og likegyldige medlemmer, enn å be disse passive, likegyldige medlemmene om å ta stilling til sin egen tro. Til aktivt å melde seg inn i Den norske kirke ved et skille.

    Jeg kjenner argumentasjonen din veldig godt igjen fra oppveksten. Jeg har alltid fått høre at bare de kristne tradisjoner er gode nok. Hvorfor skal man feire jul hvis ikke man er kristen? Hvorfor skal man konfirmeres hvis ikke man gjør det i kirken? Verken jul eller konfirmasjon er kristne tradisjoner. Påsken er det, selv om Wikipedia forteller at jødene har feiret påsken lengre enn de kristne. De feiret flukten fra Egypt. Men faktum er at påsken for nordmenn flest slett ikke handler om den kristne tro. Det handler om familietid. Hva har påskekrim med Jesu død å gjøre liksom? Skal vi droppe alle påsketradisjoner som ikke har med kristendommen å gjøre? Overfylte påskeegg for eksempel? Påskeharen? Full fokus på å få folk i kirken igjen?

    Og for å svare på det siste spørsmålet ditt: Jo, det har vært noen fantastiske fridager! Vi har aldri hatt en så deilig påske faktisk. Skal jeg ha dårlig samvittighet for det liksom? Neppe.

    SvarSlett
  5. Kjære, Liv Inger. det var godt du kom hjem fra påskeferie, jeg har ventet på deg ;-) Men du er uventet hårsår...

    Bare for å ta det først; jeg unner hver og en, kristen, hedning, muslim og buddhist hver en fridag!
    Det var ikke det som var poenget mitt, at folk ikke skal få en fridag i ny og ne. Og selvsagt skal ingen ha dårlig samvittighet for det. Tror du virkelig det er det jeg mener?
    Jeg vet godt hva påsken inneholder for de fleste - meg selv for eksempel. Jeg skrev det også.

    Jeg har heller ikke ett eneste sted hevdet at kristne er bedre mennesker enn andre. Skulle bare mangle.

    Jeg bare påpeker at påske, Kristi Himmelfart og pinse, alle er kristne høytider som alle i Norge også nyter godt av. Også de som ikke er kristne.

    Når stat og kirke nå er på god vei til å skille lag, tror noen at de dagene kommer til å ta slutt for noen, eller skal man fortsatt i en stat uten statskirke fortsatt beholde de kristne fridagene for alle?

    SvarSlett
  6. Hårsår? Ikke så veldig. Provosert? Ja.

    Hvis du unner alle disse fridagene ser jeg ikke helt hensikten med innlegget. Du stiller kort og greit spørsmål med hvorfor de som ikke tror skal nyte godt av fridagene påsken byr på. Jeg siterer: "Hvorfor skal du ha 5 fridager som så direkte er knyttet til den kristne tro, dersom du ikke bekjenner deg til denne?" Jo, det har jeg allerede svart på. Fordi vi har en statskirke i Norge. Og fordi påsken for nordmenn flest slett ikke handler om Jesu død og oppstandelse, men om kvalitetstid sammen med sine nærmeste. Å påpeke noe er en ting. Å stille spørsmål ved noe er noe ganske annet.

    Hvis vi kommer dithen at kirke og stat skiller lag (jeg tror dessverre det kommer til å ta år og dag, vi er så ufattelig sirompa og konservative i dette landet) tror jeg fridagene forsvinner for alle. Hvorfor skulle de ikke det? Når religion defineres som en privatsak kan man ikke forvente at arbeidslivet skal legge til rette for fridager for å markere påståtte hendelser i Jesu liv?

    Nåvel. Vi er uenig om mye, Siri. Men enig om mer. Og godt er det! For at du er en av favorittbloggerne mine, er det liten tvil om! Blant annet på grunn av din unike evne til å trykke på hissigknappen min ;-)

    SvarSlett
  7. God overstått påske til alle!

    Jeg er en av de som faktisk har vært i kirken i påsken, 1.påskedag. Jeg må til tross for alle pålegg om ikke å forkynne - ikke gi uttrykk for min holdning betyr det nok i min hverdag - si at jeg på en del områder er totalt enig med Siri.

    Hvorfor ikke kalle det vårferie i stedenfor hvis alle skal få fri? (Bare et forslag...)

    -fix.

    SvarSlett
  8. Jeg skjønte ikke innlegget i det hele tatt jeg.

    Dersom man er kristen trenger man slett ikke en prest og en kirke for å komme i kontakt med Gud. Det kan man gjøre like godt, kanskje bedre i "Guds frie natur", i ensomhet eller fellesskap med sine nære, i stillhet eller lyd. Kirkens budskap er ikke det eneste gyldige kristne budskap.

    De som absolutt vil gå i kirken, vil kanskje være uenig med meg, mene at man må få inn åndeligheten via en prest. Men om man skal dømme etter kirkens besøkstall, er det et fåtall selv av de som ER kristne som faktisk går dit.

    Om man vil ha påskefri kun for de som er kristne, må man innføre selvangivelse på personlig tro, ikke klippekort i kirken. Og skal man avskaffe påskeferie for ikke-kristne, får man innføre andre feriedager for de som tilhører andre religioner.

    Ellers kan man bare si at påskeferie - det er tradisjon. Og om det virkelig er nødvendig å løsrive den fra kristendommen, får man kalle det vårferie. Eller vårslipp om du vil ;-)

    SvarSlett
  9. Enig med Cecilie; man trenger ikke kirka og en prest for å søke Gud, men gudstjenestefellesskapet med andre kristne er fint! Ang dine hentydninger til oppmøte på gudstjenester så er jeg usikker på hvor mange kirkesamfunn som melder inn sine besøkstall til de offisielle statistikkene. Det er utrolig mange møteplasser på bedehus og i frimenigheter, så tallet burde kanskje vært høyere?

    Liv-Inger: Wikipedia har tydeligvis lest Bibelen :-) Jødene feira påske lenge før Jesus ble født. Det gjør de fortsatt til minne om flukten fra fangenskap i Egypt. Men da Jesus døde og stod opp i påsken for snart 2000 år siden, fikk
    påsken et helt nytt innhold. Og det er dette vi feirer i dagens kristen-Norge!

    Skille kirke og stat? Det blir en spennende debatt i åra som kommer! Gled dere!

    SvarSlett