onsdag 6. juli 2011

Barnepiken

For en nydelig bok jeg har hatt gleden av å lese i ferien. En virkelig engasjerende bok jeg på det varmeste vil anbefale. Jeg visste ikke det var slik som boken beskriver. Jeg ante ikke. Jeg har leste Bienes hemmelige liv, men er selvsagt ikke i nærheten av å kunne forestille meg, sette meg inn i hvordan situasjonen egentlig var. Vi leser om tøffe, modige kvinner og møter en - for meg - merkelig holdning til moderskapet, foreldreskapet. 

Jeg synes også det er svært fascinerende å tenke på at det 50 år etter handlingen i denne romanen, sitter en svart president i USA. Det er kult! Og det skulle man ikke tro når man etterhvert lærer mer om hvordan forholdet var mellom svarte og hvite i sørstatene. Ja, det er en roman, men dette er ikke plukket fra løse luften. 

Forlagets omtale:
Barnepiken beskriver forholdet mellom sorte hushjelper og dere hvite fruer i Sørstatene på første halvdel av 60-tallet. Vi befinner oss i den lille byen Jackson i Mississippi, og møter tre svært forskjellige kvinner som finner hverandre i sin felles utfordring av grenser. 22 år gamle Skeeter er en ung, hvit kvinne som ifølge hennes mor har ett viktig oppdrag; finne seg en mann og gifte seg. Selv har hun helt andre planer. Hun ser hvordan de svarte hushjelpene behandles av sine hvite oppdragsgivere og bestemmer seg for skrive ned historiene deres. Hennes to allierte er Aibileen, hushjelp og barnepike hos Skeeters venninne, og Aibileens venninne, Minny. Det er et risikofylt prosjekt for alle parter, fordi det utfordrer grensene som definerer tilværelsen deres. Barnepiken er en tidløs og universell historie som får deg til riste på hodet i vantro, men også le høyt. Romanen er rørende, trist, morsom og lærerik en bok som både varmer og skjærer deg i hjertet på en gang.


Kos deg med en god bok!  

2 kommentarer:

  1. Godt du likte den! Har lest flere fine omtaler og har den på listen :)

    SvarSlett
  2. Synes også det var en god bok. Leste Bienes Hemmelige liv i helga, likte den og.

    SvarSlett