tirsdag 26. mai 2015

Barn og hårsveis

Kuleste duden.
Langhåret slamp.

Eller egentlig skulle det stå "gutter og langt hår".
I en artikkel på Mammanett blir dette temaet tatt opp. Gutter med langt hår. Det er visst noen i samfunnet som synes dette er en uting, at det er litt frekt og rampete. Og stygt.

Min gutt har langt hår. Det er noe han selv velger å ha. Han er gammel nok til å bestemme slikt selv. Han er en gutt i vekst og utvikling. Utseende er en del av utviklingen. Han må få prøve seg frem og kjenne etter hvordan han vil ha det. Han opplever ofte at han må fortelle både voksne og barn at han er gutt. Og ja, barn som han ikke kjenner, synes dette er gøy da. Han lar seg lett terge opp og hyler fort og da er det spennende å dra den videre. Men barn er barn og blant de han kjenner er det ikke så mye snakk om dette håret.

Voksne er verre. Jeg har fått mange kommentarer på det lange håret, og en gang ble jeg til og med fortalt at "det er så stygt med langt hår på gutter". Jeg blir satt ut av sånn. Er det vanlig oppførsel å fortelle folk hvor stygge ungene deres er? I så fall er det noen som ikke har fått med seg nok hjemmefra etter min mening.

Ja, min sønn har langt hår. Han har valgt det selv. Og det er greit. Han er nydelig med kortkort hår, for han har så jevn og fin hodeskalle. Han er råtøff med sånn halvlangt, uklippet 70-tallshår. Og han er verdens fineste gutt med langt hår nedover ryggen. 
Vi snakker av og til om at det er en del av pakka at noen tror han er jente med en gang. Det må han tydeligvis tåle. Men det er bare hår. Om han har det langt, farger det blått, klipper det kort eller hva han gjør... det er bare hår. Han skal trives med det selv, foretrekker han ikke ser ut som en dass. 
De som ikke synes det er greit, får ta seg en bolle.

Ellers er det noe med annerledesbarn. Jeg har skrevet litt om det her.

Neste gang en voksen kommenterer håret til min sønn, for jeg synes ikke det gjør noe om han ser at jeg sier fra, skal jeg kommentere pulesveisen din, røttene dine, eller noe annet. Jeg kommer nok på noe... *tigermamma hiver rundt seg med trusler*


Langhårete rebeller som skapte furore i sin tid.
Vi kan le av det nå, men har vi egentlig
kommet noe lenger?

2 kommentarer:

 1. Eller hva med å bare si til folk at du blir såret av kommentaren. Mye bedre enn å slenge med leppa tilbake.
  Synes forøvrig du har en flott sønn!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :-) Synes også han er en fyr.
   Selvsagt er det ikke greit å slenge med leppa. Men jeg har liten tro på evnene til den delen av menneskeheten som faktisk sier sånne ting. Og tigermamma skal bli bedre til å si fra. På den ene eller den andre måten.

   Slett