onsdag 11. januar 2012

Ha en god Brettmesse

januar11.jpgDette er en gammel høytidsdag, opprinnelig til minne om den hellige Brictiva. Hun er lite kjent, antagelig bare feiret i Norge og på Island, skjønt noen nevner henne også som en keltisk helgen.

Og nå, folkens, er det på tide å få ut julen - "- af de Gamle Brokismesse, thi denne Dag skulle alle Levninger sammentrækkes udi en Gryde, opspises og saaledes al Julekost udtæres, og Helgedags Lysestykker opsamles til Helsebod baade for Mennesker og Kvæg..."

Her samler man altså rester av mat og lager gryte. Man samler lysrester og støpe nye lys av dem (julelys har magisk kraft). Vi drikker opp juleølet og lager fest. Pompegilde, faktisk.


Primstavmerket er gjerne en hest, men man må ikke kjøre med hest på brettmesse, for da vil hesten brekke benet. Egentlig er dette generelt en dag da ting lett brekker...

Når det gjelder kjærlighet skal man ikke gifte seg på denne dagen, da gikk ekteskapet i stykker, har det med brekking å gjøre? Forlove seg er fint, på denne dagen er kvinnene ekstra romantiske.

Det heter også at som været var ellevte dag etter nyttår, sånn skulle været bli i årets ellevte måned.

Brettmesse er ikke feiret siden reformasjonen, naturlig nok. Men jeg synes dette er en messe med tradisjoner jeg liker. Så hvorfor ikke?

1 kommentar:

  1. Veldig bra tradisjon! Her er det bare drikkevarer og småkaker igjen... det kan jamen bli en artig fest :)

    SvarSlett